Български филми на фестивал в Сан Себастиан

филмов фестивалИзвестни са филмите, които ще бъдат представени в конкурса „New Directors“ на международния филмов фестивал в Сан Себастиан. Директорът на фестивала – Хосе Луис Ребординьо, обяви заглавията, които ще се състезават за Kutxa New Directors Award, присъждана от международното жури. Финансовото измерение на наградата е 50 хиляди евро.

Българският филм „Урок“, пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс и сега получава възможност да се състезава на един от най-престижните международни фестивали, сред 14-те акредитирани от FIAPF с категория „А“. През 2013 година проектът получи LVT Post-Production Prize за най-добър проект на София Мийтингс.

Конкурсът „New Directors“ ще представи 13 първи или втори филми на новата генерация режисьори. С тази селекция и с Kutxa New Directors Award фестивалът в Сан Себастиан продължава мисията си да дава шанс и да поддържа надеждите за бъдещето на киното. През 2010 година в същата конкурсна програма беше селектиран и българския филм „Подслон“ на режисьора Драго Шолев, продуциран от Росица Вълканова – „Клас Филм“.

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 година той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. В неговата програма е била премиерата на „Шемет“ на Алфред Хичкок, представен от самия режисьор, на „Мелинда и Мелинда“ на Уди Алън, европейската премиера на „Междузвездни войни“. Бети Дейвис, Грегъри Пек, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Робърт де Ниро, Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс, Мел Гибсън, Деми Мур, Наоми Уотс, Брад Пит – всички те са били специални гости на фестивала. Това е първият фестивал, на който се е появил Роман Полански; участието в него е било важна крачка в кариерата на Франсис Форд Копола и Педро Алмодовар. Фестивалът се е утвърдил като най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.

Източник: София Филм Фест

Етикети: , , , , ,