Международен летен семинар по български език и култура

културна програмаВеликотърновският университет организира пореден 37-ми Международен летен семинар по български език и култура. Той ще бъде открит на 21 юли и ще продължи до 10 август с богата и разнообразна програма за участниците. Сред тях има много студенти, преподаватели, ученици, преводачи, научни работници, докторанти, инженери, адвокати и дори издател. Най-далечните страни, от които ще има представители, са Тайланд, Япония и Китай. Най-младият участник е 17-годишната ученичка Натали Бауман от Германия, чиято майка е българка, а най-възрастният е 70-годишният икономист Вилям Горис от Холандия. Някои от гостите вече традиционно участват в семинара по българистика, като англичанина Уолтър Елиът, който е участвал повече от седем пъти. Сред редовните гости е и Ши Мин Цай от Тайланд, преподавател по китайски и японски език, който на един от летните семинари на университета в старата столица се запознава със съпругата си, която е от Полша.

Новото тази година е свързано със стартирането на един проект, който започнахме в началото на годината с разработката на нови учебници за трите нива. Това е много сериозна задача, която е пред финал и очакваме от есента или началото на следващата година да излезе пакетът с учебници”, каза проф. Бонджолов, директор на проявата.

За участниците са организирани десет специализирани семинара, сред които „История и култура на България”, „Съвременно българско изкуство”, „История на българското изкуство”, „Старобългарски език”, „Български фолклор”, „Българска етнография” и други теми. Сред новостите в програмата са и двете специализирани писателска и кино работилници, които ще бъдат ръководени от писателя Емил Андреев и режисьора проф. Станимир Тодоров.

Извън учебния процес участниците ще се радват и на разнообразна културна програма, която включва вечери на българския фолклор и кухня, курсове за изучаване на народни песни и танци, вечер на запознанствата и на българските занаяти. Предвидени са също посещения на Царевец, разходка до Арбанаси, Килифарево, Дряново и Трявна, както и пътуване до Българското Черноморие.

Етикети: , , , , , , , ,