Отблокирането на мобилни телефони в САЩ вече не се смята за нарушение на авторски права

авторски права за софтуерПотребителите в САЩ скоро ще могат да освободят мобилните си телефони от хватката на доставчиците на безжични услуги благодарение на нов закон, окончателно приет от Конгреса.

Законът, който Сенатът е приел на 15 юли е в пълен противовес на решение на Службата за авторско право в САЩ от 2012г., с което не се позволява на потребителите да отблокират своите мобилни устройства без разрешението на съответния оператор. Според операторите на мобилни услуги, „отключването“ нарушава авторски права за софтуер и влияе негативно на техните печалби. Библиотеката на Конгреса1 одобрява забраната и застава на страната на търговските компании, цитирайки Закона за авторските права в цифровото хилядолетие от 1998г.

Повечето мобилни телефони в САЩ са обвързани с определени мрежи и се продават на клиентите с намалена цена. Когато са заключени, устройствата не могат да бъдат активирани за използване с друг безжичен оператор.

Асоциацията за конкурентност при операторите, която представлява по-малки доставчици на телекомуникационни услуги, приветства този ход на американските законодатели: „Всички потребители, без значение къде живеят, работят или пътуват, трябва да имат възможността да вземат избраното от тях устройство и да отидат при оператора, който в най-голяма степен отговаря на техните нужди и желания.“

Според сенатор Патрик Лийхи, новият закон „поставя потребителите на първо място, стимулира конкуренцията в пазара на мобилни телефони и насърчава непрекъснатото използване на съществуващите устройства.“

1 Библиотеката на Конгреса е фактическата национална библиотека на Съединените щати. Намира се във Вашингтон и с колекция от повече от 138 милиона единици, включително 30 милиона книги, е най-голямата библиотека в света.

Достъпът до библиотеката е публичен, но книги се заемат само на членове на Конгреса и Върховния съд и някои други висши държавни служители. Част от Библиотеката на Конгреса е Службата за авторско право на Съединените щати, която получава задължителни копия от всички книги и други издания в страната. В структурата на библиотеката е и Конгресната изследователска служба, която изпълнява заявки за проучвания на членовете на Конгреса. Общият брой на служителите на библиотеката е около 3800 души (2006; Уикипедия).

Надежда Драгомирова

Източник: USA Today

Етикети: , , , , ,