Известни изпълнители, обвинени в нарушаване на авторски права

Кейти ПериСрещу изпълнителите Кейти Пери и Кендрик Ламар са заведени съдебни дела с твърдения, че при създаването на свои хитове те са злоупотребили с чужди произведения, защитени с авторски права.

Кейти Пери трябва да отговаря пред Федерален съд Мичиган.

Според документите по случая, християнският рапър Флейм, с рождено име Маркъс Грей, и неговите продуценти, твърдят, че той е автор на издадената през 2008г госпъл хип-хоп песен „Joyful Noise.“ Песента е част от албум, номиниран за Грами в категорията най-добър рок или рап госпъл албум.

Според внесената жалба, песента е била използвана без разрешение при създаването на хита на Кейти Пери „Dark Horse,“ първия сингъл от албума Prism. Ответниците, включително продуцента Dr. Luke и Capitol Records са обвинени, че са опетнили религиозното ѝ послание с видеоклипа си, в който се намеква за вещерство и черна магия. „Благочестивото религиозно послание на ‘Joyful Noise’ е непоправимо опетнено от асоциирането си с магьосничество, езичество, черна магия и образи на илюминати, провокирано от идентичната музика на ‘Dark Horse,“ се казва в съдебния иск.

Интересен факт от биографията на изпълнителката е, че тя е родена и израства в Санта Барбара в семейство на двама пастори, баща ѝ Мъри Пери е пастор в продължение на 30 години. Започва да пее в църква, когато е на девет години и продължава до 17-годишна. Присъства на християнски училища и лагери.

Междувременно, пред Федералния съд, но този път в щата Калифирния, известния рапър Кендрик Ламар е обвинен в непозволено използване на части от песента „Keisha’s Song (Her Pain).“ Ищци в случая са Woolfsongs Limited, британска компания, която която се грижи за интересите на Eric Woolfson и групата му The Alan Parsons Project. Woolfsongs Limited са поискали налагане на съдебна възбрана и присъждане на обезщетение заради, според тях неправомерното използване на откъс от песента “Old and Wise” от 1982г.

Предстои и по двата случая да бъдат насрочени изслушвания.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , , , ,