Европейска асамблея на студенти по архитектура – EASA2014 Symбиоза

Европейска асамблеяЕжегодното лятно събитие е дело на млади и предприемчиви студенти по архитектура. Характерното за асамблеята е нейната равнопоставена структура – всичко се организира от студенти за студенти и решенията се взимат чрез пълен консенсус. За първи път събитието се провежда през 1981г., а тази година стига до България и Велико Търново.

В старата столица почти 500 студенти по архитектура ще вземат участие в различни работилници и лекции, ще усетят духа на Велико Търново и ще оставят своята следа в града под формата на временни и постоянни конструкции, павилиони и инсталации. Темата на ЕАSA 2014 е Symбиоза с идеята да обедини на множество хора от различни професии, не само от архитектурната – скулптори, художници, музиканти, философи, историци, социолози, политици, занаятчии.

10423270_803874176300144_1314588384235506522_nПо време на EASA 2014 Велико Търново, в клуб за културни инициативи „Таралеж” се провеждат три работлници с международно студенстко участие. Работилницата за улично изкуство “City is my playground” има 15 участника и трима тютори от различни краища на Европа. Работилниците, водени от българското сдружение Трансформатори и с участието на единадесет архитекта от цяла Европа, са две – изработване на алтернативен културен маршрут “Нагоре, надолу и по стълбите ” и “REHAU stage” – открита сцена за артистични изяви пред клуб „Таралеж”.

Symбиоза има не само при работилниците. Част от програмата са лекция на Недко Солаков, концерт на Теодосий Спасов и БALKANSKY, лекция на холандския скулптор Ян Домс, „разказ“ на оркестър „Карандила“ как те разбират архитектурата, с музикалните си инструменти и специалната програма, която подготвят за EASA. Мястото е парк „Асеневци“, а достъпът до тези лекции и концерти е свободен.

Етикети: , , , , , , , ,