Видеоклиповете на Adele, Arctic Monkeys и други изпълнители може да изчезнат от YouTube

звукозаписни лейбълиСпор между Google и независими звукозаписни лейбъли може да доведе до свалянето от YouTube на видеоклипове на редица известни изпълнители като Adele и Arctic Monkeys.

Към настоящия момент YouTube е в процес на разработване на платена абонаментна услуга, която да съществува съвместно с досегашната. Идеята изглежда много добра от гледна точка на музикалната индустрия – лейбълите биха реализирали по-големи печалби, ако феновете слушат любимите си песни посредством платени услуги, отколкото ако използват YouTube като безплатен музикален плеър.
По-голямата част от звукозаписните лейбъли са съгласни с планираната промяна. Според YouTube 95% от артистите вече са подписали новите договори. Спорът с останалите 5 процента обаче се ожесточава.
Някои независими лейбъли не са доволни от предложените им условия, поради което изпълненията, които не са обхванати от новата стрийминг услуга скоро ще трябва да бъдат отстранени от YouTube. Потребителските видеоклипове, включващи тези песни ще продължат да са достъпни за потребителите на YouTube, но артистите няма да генерират печалба от гледането им. В момента Google идентифицира тези клипове и предоставя част от рекламните приходи на лейбълите, които държат правата на съответната песен.
Ако не се намери изход от създалата се ситуация, системата на Google за идентифициране на съдържание ще спре да разпознава спорните песни. Реално, видео услугата ще се върне във времената, когато музикантите се оплакваха, че уеб страницата за споделяне на видеоклипове се възползва неправомерно от съдържание със защитени авторски права.
Според президента на Американската асоциация за независима музика Рич Бенглоф, YouTube “опитва да наложи договорни условия на независимия сектор”.
Той описва условията като “значително по-неизгодни от тези, предлагани на големите международни звукозаписни компании“ като Sony и Universal.
Становището на Google е, че услугата ще бъде изгодна за музикалната индустрия. Ето как аргументират своето решение:

“Прибавяме допълнителни абонаментни услуги за музиката в YouTube с една цел – да предоставим на нашите музикални партньори нови източници на доходи в добавка към стотиците милиони долари, които YouTube вече им носи всяка година. Развълнувани сме от факта, че стотици големи и независими лейбъли вече си партнират с нас.”

Надежда Драгомирова
Източник: BUSINESSWEEEK

Етикети: , , , , , , , , ,