Първи дипломи за мениджъри в културата от София и Югозападния регион

мениджъри в културатаСертификати за успешно завършена първа програма на Регионалната академия за мениджмънт в културата ще получат 25 мениджъри в културата от Югозападния регион в София. Това ще стане от 12,15 часа в СУ „Св. Климент Охридски“ (аудитория 63, южно крило, ет. 3). В церемонията ще вземат участие председателят на Постоянната комисия по култура и образование към СОС Малина Едрева, деканът и заместник-деканът на Философския факултет на СУ проф. д-р Димитър Денков и доц. д-р Георги Вълчев и директорът на Културния център на СУ проф. Александър Кьосев.

Софийското издание на пътуващата регионална академия ще започне в четвъртък, на 29 май от 10,00 часа в столицата, в ОКИ „Красно село“ и ще бъде посветено на новите технологии, новите политики и новите пространства за експериментиране в културата. Темите ще представят доц. д-р Георги Вълчев и главният редактор на Портала за култура, изкуство и общество Тони Николов. Директорът на Британския институт в София Любов Костова ще разгледа идеята за иновативните градове.

От 10 ч. в СУ „Св. Климент Охридски“ (аудитория 63, южно крило, ет. 3) заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов ще се спре на новите умения и новите възможности за културата и изкуството. Директорът на испанската фондация „Пикасо“, създадена в къщата музей на художника в Малага, Хосе Мариа Луна Агилар пък ще представи пред аудиторията виждането си за музеите на бъдещето, според него то е на интелигентните музеи.

Курсът в София е четвъртия, последен за първата пътуваща Академия за мениджмънт в културата в България. Тя тръгна през ноември миналата година от Благоевград, продължи през януари 2014 г. в Кюстендил и в Перник – през март т.г. Новите технологии и новите медии, планирането и ефективното управление на културни дейности, фестивали и събития, на моделите за привличане и развитие на публики, набирането на средства и организирането на алтернативно финансиране, воденето на преговори и управлението на конфликти – това са част от темите, обсъждани от мениджърите и лекторите в рамките на обучението.

Проектът за регионалната академия, който е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г., се организира от Асоциация за развитие на София.

Етикети: , , , , , ,