„Произходът на лирата“ – посланието, с което един британец представя България пред света

издателство ЕнтусиастВ началото на месец април издателство Ентусиаст публикува на българския книжен пазар „Произходът на лирата“ от Уил Бъкингам. Романът е своеобразно послание, с което един британец представя България пред света. Чрез това забележително преоткриване на мита за Орфей Уил Бъкингам ни пренася в музикалното богатство и фолклора на България, за да създаде една притча за историята и силата на легендите. Авторът ще ви изненада с отличното познаване на страната ни, към която прави искрен и красив комплимент със своя роман.

Особено място в романа заема музиката. Именно тя е първото вдъхновение на автора за създаването на романа. „Отдавна исках да пиша книга за класическата китара – инструмент, на който свиря и който обичам – и тъй като китарата е модерният „наследник“ на лирата на Орфей, двете идеи се сляха в едно“. Първата неформална среща на Уил с България отново се дължи на музиката. „Мисля, че първата ми среща с България беше чрез слушане на българска музика. Народната музика, тези песни са прекрасни, слушам ги отдавна, всички тези различни ритми“, разкрива авторът.

Идеята за тази книга се заражда у него петнадесет години по-рано, много преди първото му посещение в България през 2005 г. „През лятото отидохме до Родопите и там се развълнувах много от историята за Орфей. Влачих моята приятелка дори до с. Гела за оглед и прекарахме известно време в околностите на Триград. Митовете за Орфей винаги са ме привличали“, разказва авторът. Една от причините да се завръща отново тук е топлият прием, с който е посрещан, и многото приятелства, които вече е създал през годините.

Седем години след последното му идване в България, Уил Бъкингам отново ще посети страната ни – този път, за да представи пред българските читатели романа си „Произходът на лирата“. По време на престоя му издателство „Ентусиаст“ и „Лекти център“ организират редица събития с неговото участие. Официалната премиера на книгата ще се състои в София на 8 април 2014 г. в Книжен център „Гринуич“ от 18,30 ч. Представяне на книгата ще има и във Варна в книжарница „Сиела“ на 12 април 2014 г. от 16 ч. Отново във Варна ще бъдат организирани още две срещи с автора – уъркшоп по творческо писане, както и международна среща, на която той ще е официален гост.

Издателство Ентусиаст

Етикети: , , , , ,