Нов уеб сайт е предмет на спор между Йейлския университет и негови студенти

разрешено използванеОтначало идеята не изглеждала никак лоша: Питър Ксу и Хари Ю, братя близнаци, студенти от горния курс в Йейлския университет, си поставили за цел да създадат по-добра и лесна за използване от потребителите версия на онлайн каталога с курсове на университета. Но както и Марк Зукърбърг разбра, когато поиска да направи по-добра версия на студентската директория в сайта на Харвардския университет, нещата могат да потръгнат в съвсем друга насока.

От Йейл са затворили сайта на двамата братя, и така случаят от проблем в местно учебно заведение се превърна в кауза за защита на граждански права. Само след няколко дни на разменени обвинения, вече действа друга подобна платформа, и сякаш от Йейл са си взели поука.

Според братята, при разглеждане на онлайн каталога, било трудно да се разбере какво е било мнението на студентите от предходни семестри за курсовете. Затова г-н Кси и г-н Ю, и двамата със специалност компютърни науки, излизат със собствен вариант за каталог. Наричат го Yale Blue Book +, или YBB+, препратка към Yale Blue Book, уеб сайт за подбор на курсове, който други студенти са разработили и продали на университета преди няколко години.

На своя уеб сайт Питър Ксу казва: “Искахме да бъде по-бърз”; “Можеш да кликнеш на даден курс, да видиш неговото описание и какво е мнението на други студенти за него”. При желание, студентите биха могли да сортират курсове по оценки, дадени от студенти от предишни семестри, както и да виждат кои курсове са разглеждани от техните Фейсбук приятели.

Оказва се, че сайтът е доста успешен: Според братята, миналият семестър, 1,840 студенти — над една трета от студентите от по-долните курсове са го използвали при избора на предмет. Ето защо, те били наистина шокирани, когато на 7-ми януари получили писмо от студентския инспектор, в което той описвал YBB+ като “голям проблем.”

Според университетските администратори, притеснителното в случая е, че сайта е достъпен и за лица, които не са студенти на Йейл, че той дава неоправдано предимство на цифровите класации без да се взимат предвид описателните оценки. Освен това, според представители на университета, сайтът нарушава няколко търговски марки на Йейл. Ксу и Ю пишат в отговора си към инспектора, че предлагат да коригират тези три неща, заедно с “4. Всичко, което желаете.”

От Йейл обаче предприемат по-крайно действие – затварят сайта.

За Ксу и Ю това е нарушаване на свободата на словото — право, силно уважавано както от академични, така и от интернет активисти, много от които са съпричастни с каузата на двамата братя. Вестниците The Yale Daily News, The Washington Post и други новинарски организации излизат със съобщения за затварянето.

Лектор от факултета по компютърни науки, който преподава “Право, Технологии и Култура,” казва в своя изявление, че “Различните заинтересовани страни имат различни предположения относно това как следва да тече информацията,”

В крайна сметка от университета смекчават позицията си. Мери Милър, декан на Йейлския колеж, написва отворено писмо до обществеността в Йейл, в което се казва, “Съгласна съм, че можехме да бъдем по-търпеливи в настояването си разработчиците да свалят информацията, която бяха присвоили.” Според нея, Йейл не е нарушил свободното слово на никого. “Научихме за нова услуга, която е почти еднаква с YBB+’s без да нарушава политиката на Йейл за разрешено използване, и която е преодоляла най-спорните въпроси пред които сме изправени. Това, което сега виждаме е, че трябва да преразгледаме своите политики и практики.”

Източник: The New York Times

Етикети: , , , , , ,