Сара Пейлин с обвинение за нарушение на авторски права за снимка

авторски права за снимкаСпоред бившия губернатор на Аляска и кандидат за вице-президент от републиканската партия Сара Пейлин, публикуването от нейна страна на снимка, показваща как пожарникари издигат американския флаг на мястото на Световния търговски център, представлява “справедливо използване” съгласно Закон за авторското право на САЩ.

Изявлението на Пейлин е във връзка със заведеното през септември дело срещу нея за нарушаване на авторски права. Правата върху фотоса принадлежат на вестник от Ню Джърси. Пейлин е публикувала изрязан вариант на снимката в своята фейсбук страница и уеб сайта PAC.

От North Jersey Media Group твърдят, че Пейлин и нейната политическа група (SarahPAC) са нарушили авторските им права върху снимката и че Пейлин никога не е искала разрешение да използва изображението с цел набиране на средства.

Аргументът на Пейлин в отговор на обвиненията е, че публикуването на исторически и патриотичен кадър, за да се отбележи по подобаващ начин трагедията от 11 септември е справедливо използване съгласно американското законодателство. Освен това, според нея, използването на орязана и изменена версия на снимката не се отразява на разпространението на оригинала. Адвокатите на Сара Пейлин посочват и скорошно съдебно решение в полза на Google по отношение на милионите сканирани книги, които са достъпни онлайн посредством проекта Google Books. Според представителите на Пейлин, нейното действие представлява справедливо използване дори в по-голяма степен, тъй като за разлика от Google, Пейлин и организацията и не са юридически лица със стопанска цел.

Източник: EYE ON IP

Етикети: , , , ,