Автор на музикално произведение

автор на музикално произведениеСпоред ЗАПСП :

„Чл. 5. Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение”.

 

Знакът за запазени авторски права 

Снимка: Mike Seyfang (Flickr)

 

Автори са хората, в които се заражда и които развиват идеята за произведението. Резултатът от тяхната дейност не е цялостно записано произведение, а нотна партитура, демо запис или друг обективен носител на информация за това какво трябва да бъде изсвирено и изпято като мелодия и текст.

Внимание! Идеята сама по себе си не е обект на защита от закона (чл.4,ал.2 от ЗАПСП). Защитава се произведението, което представлява идеята, изразена „по какъвто и да е начин и в каквато и да е форма” (чл.3 ал.1).

Авторското право възниква автоматично със самото създаване на произведението. В България и в по-голямата част от света, за да се признае авторство върху дадено произведение е нужно само името на автора да е записано върху материалния му носител. При спорове и съмнения за нарушено право на интелектуална собственост, в съда може да се докаже авторство с предоставяне на работни материали за конкретното произведение.

В миналото в някои страни (САЩ, Великобритания и др.) е било нужно поставянето на символа © на материалния носител. Използването на този символ днес не е задължително, но все пак той се използва , за да информира ползвателя за наличието на авторски права.

Авторите на музикални произведения ги създават или по собствено желание (сами или в съавторство),  или по поръчка от трето лице. В първия случай, те запазват всичките си права над произведението – имуществени и неимуществени, а във втория имуществените авторски права, най-често, се притежават от поръчителя, а авторите получават конкретно, предварително договорено възнаграждение.

При първият случай отношенията се регламентират с договор за използване, с който авторът предоставя правата за използване на произведението на изпълнител или продуцент. Такива са продуцентските договори, според които авторът предоставя правото на изпълнение, звукозапис и възпроизвеждане на продуцента срещу определена сума и/или процент от продажбите на материални носители.

Авторът има право да получава отделно от този договор отчисления от публично използване по силата на договор с ОКУП, по който продуцентът не е страна, тъй като тези отчисления са за използване извън неговата дейност.

Във втория договорът е между работодател или поръчител и автор и е или трудов или договор за изработка на музикално произведение по поръчка. Пример за такъв договор е договорът за изработка на музика за рекламен клип. Фирмата поръчител урежда правата си за определен период до 10 години, в които може да използва изработената музика по какъвто начин прецени, неопределен брой пъти . Договорът може да съдържа клауза, че за всякакъв вид доработка – нов аранжимент, добавка на елементи и др., се дължи допълнително заплащане.

По правило възнаграждение се дължи за всяко последващо използване на произведението и е важно да се отбележи, че такова е дължимо и за всяко пускане на дадена реклама в ефир на телевизия или радио, ако авторът не се е отказал от него  още в договора си с рекламиращата фирма. На практика обаче най-често в договорите си за реклама, медиите имат клауза, че не дължат отчисления за авторско и сродни права, с което негласно задължават фирмите рекламодатели да подписват такива договори и с авторите и изпълнителите.

Авторът може да предостави правата за използване на произведението изключително или неизключително. При предоставяне на изключителни права авторът не може сам да използва произведението „по начина, за срока и на територията, уговорени в договора”. Той няма правото и да отстъпва правата на трети лица. При предоставяне на неизключителни права авторът може да дава неизключителна лицензия за използване и да използва произведението сам. Най-често договорите са за изключителна лицензия.

При липса на договор за публично изпълнение, правата на авторите на текст и музика на музикално произведение се управляват от дружеството МУЗИКАУТОР – Организация за  колективно управление на права (ОКУП), чиято дейност като единствена легитимна такава организация за събиране и разпределяне на отчисления за авторски права, е регламентирана в Закона за Авторското право и сродните му права.

Предоставянето на права от автора на изпълнител и продуцент е съществена и неотменима част от процеса на създаване на едно произведение. Авторът не може да реализира творбата си, ако не предостави възможност на изпълнител да я изпълни. За да  бъде произведението възпроизведено, разпространено и публично излъчвано и препредавано по жичен и безжичен път, то трябва да се запише и разпространи от продуцент. Без прехвърляне на правата за използване на произведението, то няма как да осъществи икономическия си потенциал.

Авторските права имат срок на действие 70 години след смъртта на автора. Ползи от имуществени права и право на разрешение и забрана за използване имат наследниците на автора за периода от неговата смърт до края на срока на действие, 70 години по-късно.

Важно! Музикаутор представлява по закон  ВСИЧКИ автори, дори и да не са негови членове, стига правата да не са уредени с конкретен договор за отстъпване на авторски права между автора и ползвателя.

Още информация:

http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401 (ЗАПСП)

http://www.musicautor.org/registration/

АВТОР: Радо Михов

Етикети: , , , , , , , , ,