Правата за интелектуалната собственост на Елвис Пресли са продадени

Елвис ПреслиОт Authentic Brands Group оповестиха, че са закупили интелектуалната собственост на великия Елвис Пресли от CORE Media Group. ABG си партнират с основателя на друга компания, за да стопанисват туристическата атракция Грейсленд.

В следствие на сделката, Authentic Brands придобиват контрол върху Elvis Presley Enterprises, която управлява авторските права за творби на Елвис, както правата за лицензиране и мърчандайзинг с името и образа на Елвис. Предмет на сделката е и огромна колекция от музика, снимки, филми, телевизионни представяния и специални участия на Краля на рок енд рола.

Според съобщение относно сделката, Джоел Уейншанкър, основател на Националната колекционерска асоциация в сферата на шоубизнеса, придобива управленските права на Грейсленд. В съобщението се допълва, че Уейншанкър, Authentic Brands и семейство Пресли ще си партнират в стопанисването на имението.

Позната още и като ABG, Authentic Brands Group е корпорация, занимаваща се с интелектуална собственост, със седалище в Ню Йорк, която управлява редица брандове и търговски марки, включително Мерлин Монро и Мохамед Али.

Дъщерята на Елвис Пресли, Лиса-Мари, ще продължи да бъде собственик на къщата в Грейсленд и оригиналните предмети в нея. „Лицензионния и търговския аспект на този бизнес не трябва да се объркват с факта, че собствеността ще остане завинаги при мен и моето семейство,“ казва Лиса-Мари в свое интервю след оповестяването на сделката.

Грейсленд отваря врати за туристи на 7 юни, 1982г., 5 години след смъртта на Елвис Пресли. Изложби и ресторанти, свързани с личността на Елвис, както и магазини, предлагащи дрехи и сувенири, са разположени по улицата, която води към дома му. Повече от 500,000 души на година посещават Грейсленд, оставяйки на собствениците му и на самия град, милиони долари приходи от туристическа дейност.

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранния печат

Етикети: , , , , , ,