Авторката на „ Да убиеш присмехулник “ съди музей в Алабама, САЩ

Да убиеш присмехулникХарпър Лий, автор на класическата новела „Да убиеш присмехулник,“ е завела дело срещу музей в родния си град Монроувил, Алабама. Писателката иска той да спре продажбата на сувенири с нейното име или заглавието на бестселъра й. Според г-жа Лий, която търси обезщетение и постановяване на възпираща процедура, ръководството на музея е опитало да блокира търговската марка върху произведението.

Какъв е случаят? Лий подава заявление за регистриране на федерална търговска марка за заглавието на нейната книга, когато то се използва при изработката на дрехи. Музеят обаче възразява срещу регистрацията, твърдейки, че продажбата на сувенири е жизненоважна за съществуването на институцията.

В документите, подадени в съда от адвокатите на г-жа Лий, са изложени твърдения, че музеят цели да извлече полза посредством „неоторизираната употреба на защитени имена и търговски марки“ на автора и заглавието на книгата. Музеят не само продава сувенири свързани с книгата, но освен това, на територията му ежегодно се представя театрална пиеса по сюжет от книгата, а уеб адресът му е именно tokillamockingbird.com.

В подадения съдебен иск, Харпър Лий твърди, че музеят е опитал да „обърка, подведе и заблуди обществеността“, която да вярва, че продажбите са свързани с или поне са одобрени от нея. Според документите, продаваните стоки включват дрехи, чанти, спално бельо, канцеларски материали, изделия от стъкло и стикери за автомобили.

В съдебните документи се посочва, че 87-годишната Харпър Лий не е в добро здравословно състояние, след претърпян инсулт. Наскоро г-жа Лий е подала отделен иск срещу наследник на бившия си литературен агент, в който твърди, че авторските и права върху новелата не са били защитавани по правилен начин.

Районен съдия Уилям Лий все още не е насрочил изслушване по делото.

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранни медии

Етикети: , , ,