Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски ще получат Гражданска награда на ЕП на церемония в Софийската градска художествена галерия

Гражданска награда на Европейския парламент Гражданска награда на Европейския парламент за 2013 г. ще бъде връчена на академик Валери Петров и на д-р Милен Врабевски на национална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България. Събитието ще се състои на 11 октомври, петък, от 11,30 часа в Софийската градска художествена галерия (ул. Гурко 1).

Наградата ще бъде връчена на българския поет, писател и преводач академик Валери Петров и на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

Кандидатурата на г-н Петров бе внесена от българския член на ЕП г-н Ивайло Калфин (С&Д), а на г-н Врабевски — от българските членове на ЕП г-н Андрей Ковачев (ЕНП) и г-н Преслав Борисов (ЕНП). Националното жури беше в състав: г-жа Антония Първанова (АЛДЕ), г-жа Моника Панайотова (ЕНП), г-н Евгени Кирилов (С&Д) — членове, г-н Владимир Уручев (ЕНП)— заместник-член. След гласуването на националното жури, акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски бяха предложени на европейското жури за наградата, което одобри техните кандидатури.

В събитието ще участват български членове на ЕП, членове на Народното събрание на Република България, посланици на държави членки на ЕС, представители на институции, неправителствени организации, граждани.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2013 г. общо 43 лауреати от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 16 и 17 октомври в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи. Специална изложба за победителите ще бъде открита от заместник-председателя на ЕП Ани Подимата.

През 2012 г. Гражданска награда на Европейския Парламент бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“, който помогна за спасяването на много от пътниците и екипажа при потъването на кораба.

Гостите на събитието трябва да потвърдят своето присъствие до 9 октомври, 12,00 часа на тел. 02 985 35 45 или по електронна поща на адрес epsofia@nulleuroparl.europa.bg.

Етикети: , , ,