София Филм Фест – Варна с четвърто издание през октомври

София Филм Фест – ВарнаРазнообразна програма от игрални и документални филми на утвърдени автори ще предложи на варненската публика четвъртото издание на София Филм Фест – Варна.

Афишът тази година събира край морето именити режисьори като Франсоа Озон, Кен Лоуч, Михаел Ханеке, Маргарете фон Трота, Вим Вендерс, както и босненския носител на „Оскар” за чуждоезичен филм Данис Танович, отличения със „Златна палма” румънец Кристиян Мунджиу и др. Както и предходни години, организаторите са обърнали специално внимание на късометражното кино. С помощта на пътуващата кинопрограма „Операция кино” при вход свободен под мотото OK Shorts ще бъде представена специална селекция от ключови европейски и неевропейски филми, сред които и победители от фестивалите за късо кино в София, Сараево, Клуж и Истанбул.

Събитието ще бъде открито на 11 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център с най-добрия испански филм за 2012 г. – „Снежанка” на Пабло Бергер, който използва експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие. Любопитство предизвиква и сръбското заглавие в програмата – „Смърт на човек от Балканите” на Мирослав Момчилович, черна комедия, която е заснета в един-единствен кадър. Точката на киномаратона ще бъде сложена на 15 октомври с документалната лента на Любомир Младенов, която разказва за тайни договорки между олигарси и властимащи политици, които застрашават статута на Витоша като защитена зона. Още три са емблематичните заглавия от документалното кино, което събира все повече публика и пред родните екрани.

 

Етикети: , ,