Дора Изследователката превзе сърцата и на българските деца

Дора ИзследователкатаОт края на юни 2013 г. Колибри започна издаването на серия книжки за Дора Изследователката, най-прочутата анимационна героиня в света, любимка на децата от 3 до 9-годишна възраст. Дора Изследователката е позната у нас от едноименните филмчета по SUPER7, които будят малчуганите то 2011 година насам.

MTV и нашумелият канал Никелодеон стоят зад сензационната детска поредица. Сериалът постига триумф най-напред в САЩ и Канада – регистрира шест номинации и една награда Еми. Адаптациите на поредицата са неизброими и Дора владее въображението на палавниците от всички континенти.

В България филмчето се излъчва по телевизионния канал SUPER7. Това е първата детска телевизия у нас, която предлага съдържание, съобразено с нагласите на родната публика, изцяло озвучено на български език. В програмата, която се излъчва 24 часа в денонощието, са заложени хитови анимационни и игрални филми, подходящи за малките зрители на възраст от 3 до 14 години. Водещият критерий при подбора на анимационни и игрални филми и сериали кореспондира със стратегията на Никелодеон – съдържанието следва да образова и възпитава чрез забавление.

След лятната почивка малката изследователка Дора се завръща на телевизионния екран по SUPER7 от началото на октомври, с нов епизод всеки ден. Във филмчетата Дора кани децата да се включат в приключение, което обикновено има някаква благородна цел. Заедно с малките зрители тя преодолява разнообразни препятствия и винаги постига онова, към което се стреми. В края на епизода Дора и приятелчетата й празнуват, изпълнявайки ритуален танц на радостта – нейна запазена марка.

По всичко личи, че българските деца се вълнуват от приключенията на Дора не по-малко от малчуганите от всички други националности. Смелата чаровница забавлява малчуганите от сърце, докато им помага да опознаят големия свят. Развихря любопитството им към непознатото, насърчава ги да изграждат доверие помежду си, да помагат на приятелите си и да бъдат отговорни и сплотени.

На детския литературен пазар в България се появиха първите книжки от поредицата: Дора на пикник, Един ден на плажа, На лов за съкровище, Дора в дълбокото море. Дора и нейната книжка за добри обноски и Раницата на Дора, а през септември българските деца ще четат Запознайте се с Диего и Дора тръгва на училище.

Всички книжки са отлично илюстрирани, текстът е добре балансиран, лек и закачлив. Историите провокират малките читатели да решават съобразени с възрастта им логически и математически задачи, възпитават вкус към изкуството, улесняват процеса на учене на чужд език, поощряват редовната физическа активност. Случките са забавни и ангажират активно вниманието на дечицата, учат ги на нови неща по ненатрапчив начин, а и най-щурите ситуации се развиват така, че да внушат ценности, които нямат давност.

 Издателство Колибри

Етикети: , ,