Договор от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения

Договора от ПекинС решение от края на месец ноември тази година, българското правителство реши страната да се присъедини към Договора от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения.

Договорът е приет на Дипломатическата конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) на 24 юни, след над десет годишни преговори между държавите.

Според Договора всяка от присъединилите се страни следва да предоставя на гражданите на други страни третирането, което предоставя на своите собствени граждани по отношение на аудиовизуалните изпълнения, както и правото на справедливо възнаграждение. Съгласно клаузите му, артистите-изпълнители имат морални права, като например да бъдат идентифицирани при всяко изпълнение, както и да могат да се противопоставят на всяко изопачаване или опорочаване на техните изпълнения. Материално-икономическите им права се изразяват в това да дават разрешение за разпространение в ефир на своите изпълнения или публично – на незаписани изпълнения, както и да разрешават възпроизвеждането на записа, правото на разпространение, отдаване под на наем, правото на предоставяне на записани изпълнения и въобще да прехвърля своите права по предвиден в националното законодателство начин. Минималният срок на защита на тези права не може да е по-кратък от 50 г.

Източник: cross.bg

Етикети: , , , ,