Поредицата книги за Хари Потър – вече и в електронен вариант

Дж. К. Роулинг коментира относно Хари Потър и бъдещето на печатните и дигитални книги. За пръв път през октомври тази година всичките седем романа за магьосника ще се продават на пазара в електронен вариант. Нещо повече, поредицата ще бъде достъпна и под формата на аудиокниги чрез нов сайт наречен Pottermore. Интерактивният сайт ще включва и нов материал, който, по думите на Роулинг, тя е „пазила в резерв в продължение на години”.

Дж. К. Роулинг„Това е една чудесна възможност да се отблагодаря на феновете, които направиха Хари Потър толкова успешен и известен”- казва авторката. Тя добавя още, че самата дълго време е отричала идеята за електронен вариант на книгите, но технологиите се развиват и електронните книги неизбежно навлизат в живота ни, затова няма нужда да се съпротивляваме, срещу нещо което ще се случи рано или късно.

Повече от 450 милиона копия на романите за Хари Потър са продадени чрез издателствата Bloomsbury във Великобритания и Scholastic в САЩ. Те обаче не притежават дигиталните права над книгите, които ще се разпространяват посредством споменатото вече издателство Pottermore на Дж. К. Роулинг и  ще бъдат достъпни на няколко езика. Авторката е решила да пренебрегне Amazon, Apple, Barnes и Noble и да реализира поредицата чрез свой собствен сайт, като по този начин ще запази всичките си авторски права, което по предварителни прогнози ще й донесе около $160млн.

Причината, новите истории да се публикуват онлайн, а не в книга, е, че те не са нещо ново и голямо, за да бъде събрано в книга. В по-голямата си част, това са идеи и подробности, възниквали в творческия процес при написването на романите, както и отговори на запитвания от страна на фенове.

Сайтът, по който Роулинг споделя, че работи от 2 години, обещава да пренесе потребителите в магическия свят на героите, като предлага възможности за компютърни игри, социални мрежи и онлайн магазин. 31 юли е датата, на която той ще бъде пуснат онлайн. Тя, разбира се, не е случайна, а съвпада с рождения ден на Хари Потър. Първоначално, един милион потребители ще бъдат избрани, за да помогнат при разработването на виртуалния магически свят, а окончателно сайтът ще бъде общодостъпен от октомври тази година.

На въпроси от страна на пресата дали ще има осма част на поредицата, авторката споделя, че няма такива намерения и допълва: „Имам завършек с Хари и смятам, че съм приключила с този роман, но беше забавно докато продължаваше”.

Изготвил: Иванна Вълчева

Източник: BBC

Сходни публикации от IP Bulgaria:

Етикети: , , , ,