Притежатели на авторски права и интернет доставчици във Великобритания ще блокират пиратски уеб ресурси

На среща между британския министър на съобщенията Ед Вайси, доставчици на интернет услуги и притежатели на авторски права беше решено да бъдат блокирани пиратските уеб ресурси.

Блокирането се разглежда като начин за справяне с незаконното разпространение на материали, защитени с авторски права. Представители на организацията The Open Right Group (ORG) са възмутени, че тяхното искане да присъстват на срещата е било отхвърлено, и призовават за публичен дебат по този въпрос.

Членове на ORG съобщиха, че дискусиите е било обсъждано създаването на „Съвет“, който да има властта да решава кои сайтове да блокира. Изпълнителният директор на ORG Джим Килок изказа несъгласие с приетите мерки от името на организацията. Той каза: „Провеждането на подобна политика от представители на частни или държавни структури е недопустимо. Предложенията за въвеждане на цензура трябва да бъдат публично обсъждани. Много от нас са против налагането на цензура, която в крайна сметка ще ограничи и свободата на словото“.
Предложените мерки са част от закона за цифровата икономика (Digital Economy Act), който ще узакони блокирането на уеб ресурси. В групата на носителите на авторски права, поддържащи „нововъведението“, влизат компаниите Motion Picture Alliance и BPI, Футболната асоциация Premier League и Асоциацията на издателите.

Източник:

http://www.bbc.co.uk/news/technology-13890935

Сходни публикации от IP Bulgaria :

притежатели на авторски права

Етикети: , , , , ,