Интернет доставчици са готови да предприемат мерки за противодействие на интернет пиратството в САЩ

нелегално сваляне на филмиИнтернет доставчиците AT & T, Comcast и Verizon са на път да постигнат споразумение със компании от медийния и развлекателният бизнес в САЩ, чрез въвеждането на мерки, с които да се създадат по-строги наказания за клиентите на доставчиците, които отказват да спрат действия за нелегално сваляне на филми, музика и други творби закриляни от авторско право.

Финалното споразумение между доставчиците и представителите на правоносителите все още не е подписано, но това ще стане до месец, като след това детайлите около него ще бъдат публично оповестени.

Мерките за борба с пиратството са резултат от дългогодишни преговори с интернет доставчиците от страна на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA) и Филмова асоциация на Америка (MPAA), както и на съответните представители на големи звукозаписни компании и  шест топ холивудски студия.

Мерките на интернет доставчиците ще включват изпращане на „отговор” до потребителите, които многократно нарушават авторските права. Интернет доставчиците ще издават писмени предупреждения, наречени „Copyright Alerts” (Сигнали за авторско право), на клиенти, обвинени от създателите на съдържание за незаконно сваляне на защитени материали.

Ако абонатът не обръща внимание на предупреждението, доставчика на интернет може да избере да изпрати множество последващи съобщения. На интернет доставчиците са предоставени възможности за избор как да отговарят на най- тежките нарушения на авторски права. Те ще могат да ограничават интернет скоростта или изцяло да спират достъпа до интернет на потребители, сваляли незаконно защитено съдържание. Същевременно е предвидена възможност абонатите да бъдат обучавани по закона за авторското право.

Разходите по програмата ще бъдат разделени между интернет доставчиците и притежателите на авторски права.

Действията на интернет доставчиците могат да се превърнат в най- мощното средство за борба с пиратството, тъй като тези компании предоставят достъп до интернет на по- голямата част от населението в САЩ.

Според критиците, обаче тези действия не биха довели до справедливи последващи процеси, тъй като според предвидените мерки интернет доставчиците наказват клиенти на базата на обвинения на притежатели на права.

Посредници в постигането на това споразумение са Националната кабелна и Телекомуникационна Асоциация на САЩ, Time Warner Cable, CableVision, Charter Communications, Comcast, and Qwest Communications.ISPs would first issue written warnings, called Copyright Alerts, to customers accused by content creators of downloading materials illegally via peer-to-peer sites, the sources said.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник:

http://news.cnet.com/8301-31001_3-20073522-261/exclusive-top-isps-poised-to-adopt-graduated-response-to-piracy/#ixzz1QSD1jOws

Сходни публикации от IP Bulgaria:

Етикети: , , , ,