Продажбата на електронни книги във Великобритания нараства с впечатляващ темп

електронни книгиАсоциация на издателите във Великобритания (Publishers Association) публикува данни от годишният доклад за продажбите в издателския бизнес в  Обединеното Кралство. Данните сочат, че дигиталните продажби на книги са нараснали в целия сектор.

Статистиката отчита, че продажбите на книги са достигнали 3,1 млрд. паунда за 2010г. Продажбите на електронни книги и аудио книги в категорията Заглавия за широката публика”,са скочили от 4 млн. паунда на 16 млн. паунда, което е ръст от 318% в сравнение с 2009 г. Същевременно продажбите на научната и професионална литература са се удвоили за последните 3 години .

Според Ричард Молет, изпълнителен директор на Асоциацията, дигиталните издания се увеличават с впечатляващ темп, във всяка част на издателския сектор. Според него издателите разработват дигитални формати, за да достигнат до широка аудитория в резултат, на което се наблюдава рязък ръст в продажбите на електронни книги. Молет добавя, че иновациите на дигиталния пазар и доброто експортно представяне на английските издатели са възможни благодарение на ясната и гъвкава законова рамка, регламентираща авторските права и в творческите индустрии.” Според Молет пазарът на традиционни печатни книги остава популярен, а данните предполагат, че печатните и електронните книги ще съществуват заедно и в бъдеще.

 Автор

Даниела Сапунджиева

Източник

Асоциация на издателите във Великобритания www.publishers.org.uk

Етикети: ,