Никола Саркози призова за по-силни мерки за защита на авторските права в интернет

 internet - Никола СаркозиНа организираният от френският президент Никола Саркози двудневен форум на Г-8 в Париж, заедно с притежателя на Facebook, Марк Зукерберг, основателя на „Уикипедия” Джими Уелс, и основателят на Google Ерик Шмид, бе обсъдено бъдещето на интернет. Саркози призова за въвеждането на мерки, които да позволят опазването на авторските права по същия начин, по който интернет компаниите защитават своите технологии.

Според Саркози „Интернет е свободна територия, но не може да бъде дивият Запад”.

Според него „не е възможно интернет да бъде зона на беззаконието, където на хората да е позволено да крадат неограничено артистични творби”.

Към притежателите на интернет компаниите Саркози добави „Светът, който представлявате, не е паралелна вселена, където правните и моралните правила и като цяло всички основни правила, които управляват обществото в демократичните страни не се прилагат“.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник

http://www.bbc.co.uk/news/technology-13518871

Франция притежава един от най-силните закони относно нелегалното сваляне на защитено от авторското право съдържание.

Trident Media Guard, е фирмата, която е била ангажирана от Франция като част от националните усилия за борба с нарушителите на авторски права. Основната дейност на фирмата е била да следи за Р2Р мрежите в интернет, чрез които се пиратстват обекти на авторски права. Чрез информацията фирмата е стигала до конкретни лица чрез IP адресите им. Сигурността на фирмата е разбита от неизвестни лица. „Хакването” на фирмата е потвърдено в Twitter от Ерик Уолтър, директор на френското антипиратско ведомство. Изтекла е информация, за следените лица, нарушители на права.

Според закона HADOPI, който Франция прие през 2009 г. заподозренитеза пиратстване по интернет получават три предупреждения, след което съдия налага различни санкции според размера на нарушението.

Етикети: , ,