Над 4.5 млн. лева очаква ПРОФОН от правата за музика през 2011 г.

колективно управление на сродни праваБлизо 3.7 млн. лв. са реално изплатени през последните 15 месеца, 24 популярни имена от всички жанрове на българската музика станаха членове на организацията на Общото събрание, проведено на 27 април

 Над 4.5 млн. лв. приходи за правоносители – артисти-изпълнители и продуценти на звукозаписи се очакват у нас от използването на музика през 2011 г., според финансовия план на ПРОФОН за 2011 г., приет от общото събрание на организацията на 27 април 2011 г. Очакванията са за ръст от 20-25 % на приходите от т.нар. публично изпълнение на музика в търговски и туристически обекти, което ще бъде функция на усилията на ПРОФОН за ускорено проникване в един все още неразработен изцяло пазар на потребление на защитено съдържание. Българското дружество за колективно управление на сродни права в музиката генерира възнаграждения за правоносителите, като лицензира използването на звукозаписи и видеозаписи от страна на радио- и телевизионни оператори, интернет медии, туристически и търговски обекти (заведения, ресторанти, хотели, фитнес салони, магазини и др.), кабелни, сателитни и цифрови оператори, както и от използването на българската музика от каталога на ПРОФОН в чужбина.

На общото събрание на организацията стана ясно, че през последните 15 месеца ПРОФОН е регистрирал рекордни нива на разпределение и изплащане на тези средства – над 5.5 млн. лв. са разпределени на правоносителите, а близо 3.7 млн. лв. са реално изплатените на артисти и продуценти възнаграждения, като изплащането продължава.

За втора година организацията доброволно поръчва и независим одит на своята финансово-счетоводна дейност, с цел пълна прозрачност и стриктен контрол върху събраните, разпределени и изплатени за правоносители суми. Докладът за 2010 г., който е публично достъпен на интернет страницата на организацията (www.prophon.org), показва съответствие на дейността на ПРОФОН с добрите практики и всички законови разпоредби.

През последната година е нараснал значително и каталогът, който дружеството представлява. Това се дължи както на влизането на нова членска маса от български продуценти и изпълнители, така и на сериозното увеличение на броя споразумения за взаимно представителство с организации за колективно управление от цял свят. Към момента сдружението представлява звукозаписите и видеозаписите на всички световни гиганти на звукозаписната индустрия, а също и репертоара на над 25 хиляди независими музикални компании. ПРОФОН обединява и правата на стотици хиляди артисти-изпълнители. Броят на членовете на дружеството вече е 150, след като на общото събрание бяха приети нови 24 артисти-изпълнители и музикални продуценти, сред които впечатление правят цигуларят Веселин Ешкенази, Галина Курдова (Galia от бившия дует Каризма), фолклорният изпълнител Иван Дяков, Владимир Тотев от „Щурците”, пианистът Людмил Ангелов, рапърът Кристиан Талев-Криско, популярните певци Поли Генова, Александра Жекова, Орлин Павлов, Орлин Горанов, главният диригент на Ансамбъл „Филип Кутев” Георги Андреев, китаристът Георги Янев, продуцентските компании 2AM, „Нова Филм” ЕООД,  „Бон-Бон Мюзик” ЕООД и др.

 На Общото събрание стана ясно още, че ПРОФОН е поканен за асоцииран член на Съвета на дружествата за колективно управление на права на артистите изпълнители (The Societies’ Council for the Collective Management of Performers’ Rights – SCAPR) – най-престижната международна организация, обединяваща артисти-изпълнители.

Един час преди провеждането на Общото събрание на ПРОФОН, в същата зала официално бе подписано и рамково споразумение между организацията на артистите-изпълнители и музикални продуценти и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Документът урежда начина, по който радиостанциите, членове на АБРО ще се издължат на ПРОФОН за използването на музика през 2009 и 2010 г. На официалното подписване присъстваха зам.-министърът на Културата д-р Тодор Чобанов, председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, а председателят на Комисията по културата, гражданското общество и медиите към 41-во НС г-жа Даниела Петрова бе изпратила поздравително писмо.

Етикети: , , ,