Limewire ще плати 150 млн. долара на тринайсетте музикални компании , чиито авторски права бяха нарушени

Lime Wire мрежа за разпространение на музика, която работи на принципа на торентите постигна споразумение с 13 те музикални компании, чиито авторски права бяха нарушени. Споразумението е за 150 млн. долара, което драстично по-малко от първоначално исканата сума от 75 трлн .долара.

Ищците са  световните лидери на музикалните компании – Warner Bros. Records, Sony Music Entertainment, Virgin Records America, BMG Music, Electra Entertainment Group, UMG Recordings .

По- рано в хода на делото въпросните компании изчислиха размера на обезщетението по собствен метод, достигайки космическата сума от 75 трлн .долара. Съдията по делото от своя страна определи сумата като абсурдна. В крайна сметка съдебното решение постанови обезщетение, което да бъде в рамките от 7.5 млн. до 1.5 млрд. долара, които Lime Wire трябваше да изплати на тринайсетте музикални компании.

Автор

Даниела Сапунджиева – експерт в областта на авторското право част от екипа на IPBulgaria.bg

Източник:ipbulgaria.bg

Материалът е публикуван за първи път в Националният портал за интелектуална собственост ipbulgaria.bg. IPBulgaria е уеб-базирано пространство в България за обмен на актуална информация и осъществяване на дискусии в сферата на интелектуалната собственост.

Контакти:

София 1164
ул. „Митрополит Кирил Видински“6-8, вх.8 етаж 2, офис 2
тел. +359 2 8162072
факс: +359 2 9633061
e-mail: editor@nullipbulgaria.com

музикални компании

http://ipbulgaria.bg/?p=3222

http://amlawdaily.typepad.com/amlawdaily/2011/05/lime-wire.html

Етикети: ,