Канадската музикална индустрия предлага такси върху флаш памет карти

автори на песниКанадското дружество за частно копиране и Индустриална търговска група, които представляват интересите на  канадските автори на песни, изпълнители, музикални издатели и звукозаписни компании отправиха предложение към Съвета за Авторско право на Канада да се  въведе такса от 50 цента до 3 долара върху цената на продаваните флаш памет карти в Канада.

Според лобиращата група тази такса ще се използва за компенсиране на музикантите и други притежатели на права за щетите нанесени от музикалното пиратство.

Според представители на дружеството е подходящо да се създаде такса върху продадените  флаш карти, които освен за съхранение на фото и видео материали, много често се използват за копиране на музика, въпреки, че според дружеството не е ясна степента в която се копира музика върху такива карти в сравнение с други средства за копиране и съхранение на музика.

За първи път предложение за такса върху флаш картите е направено през 2003 г, а през 2007 г. предложението за таксата е варирало  между 2 и 10 долара от на всяка  продадена  флаш карта и по 75 долара за всеки продаден Apple iPod или друг дигитален музикален плейър.

Тази седмица Канадското дружество за частно копиране предложи такса от 50 цената върху карта с 1 GB или по-малко памет, по 1 долара за карта с по-голяма памет от 1 GB и по 3 долара върху карта с памет над 8 GB, независимо от факта, че предложението от 2007 г. за такса върху iPod устройствата е обжалвано от Търговския съвет на Канада.  Федераленият съд отсъжда през 2008 г., че Съвета за Авторско право на Канада няма законово право да въвежда подобни такси.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник

 http://www.digitalhome.ca/

 

Етикети: , ,