Пиратството на музикални произведения в България продължава да бъде извън контрол

Това става ясно от публикуваното резюме на специалния Доклад 301 на Международният алианс за интелектуална собственост (IIPA) за опазването и прилагането на авторските права в България.

Според документа в България няма възможност за развитие на музикален онлайн пазар, поради наличието на огромен брой пиратски сайтове, Bit Torrent сайтове, и peer-to-peer пиратство. Според доклада:

  • в България съществуват седем законни музикални услуги, които се борят за оцеляване в условията на 99% пиратство на музикални произведения;
  • властите в България не правят усилия за създаването на условия за легален музикален бизнес;
  • необходими усилията на Министерство на културата и Съвета за електронни медии, които до момента не използват административни мерки за защита правата на притежателите им даже в случаите на нарушения, за които са информирани.

В заключение ситуацията в България се определя като безконтролна, а правоприлагането в областта като провал.

Тревожен е факта, че тенденцията се е запазила даже след като миналата година директора на Международната федерация на звукозаписната индустрия Френсис Мур, също оповести, че страната ни е на първо място в Европейския съюз по интернет пиратство. По тази причина през същата година се подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство в България между МВР и организациите на издателите на бизнес софтуер (BSA) и на звукозаписната индустрия (IFPI). Явно е, че резултата от подписването на този меморандум не изпълнил целите си докрай. Остава да се надяваме, че следващата година България ще постигне резултати в ограничаването на пиратството.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източници:

https://www.eff.org/deeplinks/2011/03/it-s-time-recording-industry-stop-blaming-piracy
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/01/28/1033325_hliabut_-_skup_torenti_-_niama

 

Етикети: ,