Изключително слаба е защитата на права на интелектуална собственост в България, това отчита Международният индекс за права на собственост, изследване проведено в 129 държави

През месец март Институтът по пазарна икономика оповести резултатите от Международния индекс за права на собственост за 2011 г.

Според изследването в областта на защитата на права на интелектуална собственост България е получила най- висока оценка при патентната защита – 9.1т., и най-слаба при защитата на авторски права – 3.3т. По тази причина България се нарежда в челните позиции при нарушаването на авторски права в Европа.
Алианс „Права на собственост” основава програмата Hernando de Soto Fellowship за създаването на Международения индекс за права на собственост през 2007 г. За последните пет години изследването показва, че с всяка изминала година все повече се усилва връзката между закрилата на правата на собственост и икономическото развитие на държавите. През последните години тенденцията е за засилване на защитата на права на собственост особено в държавите с развити икономики. Обратно в по- слабо развитите държави се забелязва слаба защита на права на собственост. Този индекс има за цел да образова политици, академици и предприемачи за необходимостта от защита правата на собственост навсякъде по света.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източници:

http://www.internationalpropertyrightsindex.org/

И.П.И. (Институтът по пазарна икономика)http://ime.bg/bg/articles/mejdunaroden-indeks-pravo-na-sobstvenost-lipsata-na-zashtita-na-sobstvenostta-e-osnovnata-priina-za-niskite-dohodi-v-bylgariya-1/

Етикети: ,