Американски арт фотограф съди Pinterest за системно нарушаване на авторски права

нарушаване Американски арт фотограф съди Pinterest затова, че са нарушили негови авторски права и други права на интелектуална собственост. Според Кристофър Бофоли негови снимки многократно са публикувани на уебсайта, а Pinterest не предлага адекватна закрила за фотографите и техните творби. Той изтъква, че негови произведения са надлежно публикувани от издания като New York Times и Washington Post, а приходите му са почти изцяло в следствие на лицензирането на снимките му.

Какво всъщност представлява Pinterest? Той е т.нар. социална платформа, която позволява на потребителите си да споделят снимки и да ги прикрепват към дигитални онлайн табла и така да ги колекционират. Бофоли твърди, че през годините многократно изпраща искания за сваляне на съдържание в опит да спре неправомерно използване на свои снимки. След като постига само частичен успех, фотографът се обръща към Федералния съд в САЩ. Миналия месец, Председателят на съдебния състав, разглеждащ случая, Hon. Thomas S. Zilly, е издал заповед, с която насрочва дата за процеса 31 май 2016.

Към момента Pinterest има специална страница, посветена на искове за нарушени авторски права, където отбелязват, че компанията действа в съответствие със Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA). Освен това компанията заявява, че ще предприеме всяко подходящо според преценката и действие, включително сваляне на оспорения материал. Друг довод в защита на Pinterest е разработения от тях нарушаване “do-not-pin” код, който позволява на творците да забранят техни произведения да бъдат „прикачвани“ към сайта.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , ,