Курс на „Академията за мениджмънт в културата” в София

мениджмънт в културатаНа 21 април в 10:00ч. на ул. „Париж“ № 1 ще бъде открит първият курс на  „Академията за мениджмънт в културата” в София.

Програмата ще комбинира лекции, работилници и семинари, посещения, индивидуална работа и  ежемесечни обществени дискусии в Гьоте-институт под надслов „Градски разговори“. Как се управлява културна институция ще представи Юрген Майер от Театър „Максим Горки”  – един забележителен пример за съчетаване на съвременнен театрален репертоар и развиване на мястото, което е историческа забележителност в Берлин. Майкъл Пайнър ще разкаже как културните индустрии връщат към живот западнали градски пространства, включват маргинализирани общности и помагат в зони с конфликти.

Участниците в обучението са мениджъри в областта на културата от общински и независими културни институции и организации, които бяха избрани чрез отворен конкурс, в който кандидатстваха 127 представители на културни организации. Бяха избрани 25 участници, като 10 от тях са от общински културни оператори от София, 10  независими културни оператори от София и Югозападния регион и 5 от Пловдив – като израз на подкрепата на София към избраната българска Европейска столица на културата през 2019.

Според организаторите София, а и България като цяло, имат нужда от подобряване уменията на мениджърите на културни организации, както и работа с нови публики, социално изключени групи, замиращи зони от града и създаване на връзки между културното наследство и съвременните жанрове в изкуствата. Това е и причината толкова много европейски културни институти да се  включат в инициативата.

Академията предлага обучение за  втора поредна година, като тази година организатори са Гьоте-институт България и Столична община чрез Асоциация за развитие на София в партньорство със Софийски университет “Св. Кл. Охридски” и с подкрепата на Посолството на Австрия, Британски съвет, Чешки културен център, Институт Сервантес, Френски културен институт и Полски културен институт.

Етикети: , , ,