Доц. д-р Тереза Тренчева за семинара, посветен на Световния ден на интелектуалната собственост

УниБИТПрез 2011 г. доц. д-р Тереза Тренчева придобива докторска степен в УниБИТ по научна специалност Теория на научната информация. Дисертацията й е на тема „Интелектуална собственост на информационни източници в Интернет”. Д-р Тренчева работи в УниБИТ от 2009 г., като асистент, а от 2011 г. като главен асистент. Води лекции и упражнения по дисциплините „Интелектуална собственост”, „Интелектуална собственост в Интернет” „Информационни ресурси”, ”Социални мрежи и Интернет”.

Уважаема Доц. Тренчева тази година Световната организация за интелектуална собственост, WIPO обяви за мото на световния ден на интелектуалната собственост „Get up, stand up. For music” – за Вас това мото какво означава?

Музиката е навсякъде около нас. Когато се събудим тя ни посреща от екрана на телевизора, от радиото в колата, докато пътуваме за работа, докато пишем даден материал, докато се забавляваме с приятели и т.н. И тук бих използвала цитат от посланието за 2015г. послучай 26 април на Световната организация за интелектуална собственост, а именно че: „Музиката, на която се възхищаваме в днешни дни, произлиза от вдъхновението и усърдната работа на хиляди креативни хора по целия свят – певци и текстописци, музиканти и издатели, продуценти, аранжори и много други.“. Ето защо това мото за мен означава, че е време да отдадем дължимото уважениe на тези хора, внасящи толкова красота в нашия живот.

Във връзка със Световния ден на интелектуалната собственост вашия университет ще организира двудневен семинар – какви са очакванията Ви ?

Да, така е. Във връзка с Международния ден на интелектуалната собственост (26 април) екип от млади учени и студенти от Университетската младежка академия за управление на знанията (УМЛАУЗ) към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) организира Трети национален семинар с международно участие на тема: «Интелектуалната собственост – формула за успех, творчество и иновации». Събитието ще се проведе на 27 – 28 април 2015 г. (понеделник и вторник) в централната сграда на УниБИТ (София, Цариградско шосе № 119).

В програмата на семинара, който започва в 10.00 часа сутринта в Зала „Тържествена“, са поканени изтъкнати български учени и преподаватели в областта на интелектуалната собственост от УниБИТ, УНСС, НАТФИЗ, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ВТУ, «ЮСАУТОР», IP Bulgaria и др. Очакваме динамична и интересна дискусия, защото между тоталното пиратство, плагиатството и строгата регулация – управлението на интелектуалната собственост в творческите и информационни индустрии става все по-сложна и всеобхватна тема.

Как оценявате нивото на готовност на българските университети да преподават на студентите Интелектуална собственост и самите те да защитават собствената си интелектуална собственост?

Динамичното развитие на науката и високите технологии поставят пред всички нас – участниците в образователния процес – непрекъснати предизвикателства. Затова и се стремим да обединим усилията си в осигуряването на по-достъпно, по-качествено и по-модерно образование.

Университетът по библиотекознание и информационни технологии направи крачка в тази посока, създавайки Университетска младежка академия за управление на знанията, към която функционира експерна група по „Интелектуална собственост“ на която аз съм ръководител. Образователният профил на нашият университет е пряко свързан с разпространението на информация и знания, и разработването на тази проблематика е логично продължение за успешната ни дейност в разбирането и защитата на интелектуалната собственост. Сред студентското общество се наблюдава повишен интерес към проблемите свързани с интелектуалната собственост.

Какво е посланието Ви към читателите ни?

Уважаеми колеги и приятели, нека всички ние обединим усилията си, създавайки необходимите условия за развитие на интелектуалната собственост в наша страна, защото утрешният ден зависи от самите нас!

Етикети: , , , ,