Мемориала на Мартин Лутър Кинг, проектиран от българин

автор - мемориалТретият понеделник на месец януари е национален празник в САЩ. Тогава страната чества  личността на Мартин Лутър Кинг, станал известен в целия свят с борбата си против расизма и сегрегацията в Америка през 60-те години на 20 век. Мартин Лутър Кинг имал една мечта – искал по-добър свят за всички хора, свят в който те да живеят заедно щастливо и да бъдат равни пред закона, независимо от цвета на кожата си. Имал и силата да се бори за тази мечта. През 1964 г. Кинг получил Нобеловата награда за мир.

Наред с президентите на САЩ, Мартин Лутър Кинг също има мемориал, но малцина знаят, че автор на проекта е българина Борис Драмов.

Снимка: http://www.roma.com

Драмов е автор на множество значими проекти в последните години, но сред всички тях ярко изпъква Мемориалът на Мартин Лутър Кинг в парка „Национален мол“, Вашингтон. Монументът се издига на височина 9 метра и беше открит на 16 октомври, 2011 г. от президента Барак Обама.

Реализирането на Мемориала на Мартин Лутър Кинг отнема 15 години. През ноември, 1996 г. тогавашният американски президент Бил Клинтън подписва закон за построяването му в столицата Вашингтон. Четири години по-късно, през септември 2000 г., студиото на Драмов ROMA Design Group печели конкурса за проектирането му, в международно състезание, в което участват близо 900 проекта от 33 страни. Това е първия път, когато Борис Драмов участва „на сляпо“ в архитектурен конкурс, в който журито не знае имената на архитектите, тяхната репутация и опит.

Мемориалът на Мартин Лутър Кинг се простира на площ от 4 акра и се намира в близост до този на президента Франклин Делано Рузвелт и върху мислената линия, която свързва мемориалите на Ликълн и Джеферсън. Централния елемент на мемориала е дъговидна „водна стена“ с дължина 180 и височина 4,5 метра, върху която са изписани цитати от Мартин Лутър Кинг, които маркират основните събития в живота му. Посетителите могат да влязат в мемориала от много страни, но основния вход е през гигантски гранитен портал, който представлява къс скала, разрязана по средата на две. Със спускането си към брега на езерото посетителите попадат на липсващия сегмент от скалата. Върху така наречения „Камък на надеждата“ е издялано тялото на Кинг, който гледа през водата към Мемориала на Джеферсън, създавайки визуален диалог между двамата велики демократични лидери. Скулптурата на Кинг е дело на китайския художник Лей Ижин. Разсечената на две скала е наречена Планина на отчаянието, а липсващият сегмент от нея, със статуята на Кинг носи името Камък на надеждата – метафори, които Кинг използва в легендарната си реч от 1963 г. „Имам една мечта“.

Борис Драмов е роден през 1943 г. в София, но израства в Сао Паоло, Бразилия. През 60-те години се премества в Лос Анджелис, където учи архитектура в Университета на Южна Калифорния.

Източник: lifebites.bg

Етикети: , , , , , ,