Нощ на театрите

Нощ на театритеЕдно специално време-и-пространство, което излиза извън стандартните рамки, прекрачва своите собствени правила и въвлича във и чрез себе си хиляди почитатели и зрители. Градовете се превръщат в „сцени“ и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл.

Инициативата се случва едновременно в 11 български града и 11 европейски държави.

Програмно съдържание с над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол ще предложи второто издание на инициативата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ на 15-ти ноември. Символичното „отваряне” на НОЩТА ще се случи точно в 11:00ч. с „отворени врати” в Народен театър „Иван Вазов” и в Софийска опера и балет. Среща-разговор с актьорите от „АРТ ще има в Сатиричен театър „Алеко Константинов”, а разходки зад кулисите – в Драматичен театър „Никола Вапцаров” Благоевград и Родопски театър Смолян. Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна. А жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в пловдивския театър. В Смолян НОЩта ще започне с факелно шествие. Много от съдържанията са с вход свободен, в повечето театри цените на билетите са преференциални.

Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от инициативата. Те ще представят своите продукции в над 80 локации  (театрални зали,  галерии,  кина, клубове)  в 11 града.

На 15-ти ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 6-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави достатъчно очаквана,  изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Повече за събитието можете да прочетете ТУК.

Етикети: , , , , , ,