Премиера на „Диагноза: Българин в чужбина“ от Димо Райков

Димо РайковАвторът, който от няколко години живее постоянно в Париж, идва в страната ни за премиерата на новата си книга – „Диагноза: Българин в чужбина“!

Димо Райков е един от най-харесваните и четени български автори. Освен в България, той стана много популярен и във френската столица, където живее заедно със семейството си. Там г-н Райков поддържа контакт не само с живеещите в Париж българи, но и със световноизвестни писатели като Марк Леви, Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер, Стефан Хесел и др., които силно се надяват някой ден да прочетат книгите му на френски език.

Ето и част от програмата му:

На 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, ще се състои премиерата на книгата „Диагноза: Българин в чужбина“ в книжарница „Хермес – Централ“ в град Пловдив.

На 29 април Димо Райков ще представи книгата си в книжарница „Хеликон – България” в град София.

В книгата си нарича Париж „град с душа“. Опознал двете различни култури, манталитет и светоусещане, писателят се връща обогатен. Воден от желанието си да помогне на българите да преодолеят предразсъдъците си и да станат по-добри хора, авторът пише своята книга-обръщение към тях „Диагноза: Българин в чужбина“.

Димо Райков:

„Моите критици, и в това съм сигурен, ще ме обвинят, че идеализирам французина, парижанина, а разнищвам и най-загатнатото долно нещо у българина.

Затова на тези „доброжелатели” в аванс им казвам – вижте, аз вече съм се докоснал и до лошите черти на французина. Може би и идеализирам неговия характер. Но това пак е поради обичта ми към моя народ.

Защото от една страна душата ми, моята българска душа, толкова е премръзнала от леда на нашенските нрави, а от друга – такова неистово е желанието ми и ние да станем най-после нормални хора, та затова всичките си мечти, цялото си желание аз проектирам върху характера на парижанина. Дори и той да не притежава някои от чертите, които му приписвам, то това е от обичта ми, колкото и да ви се струва парадоксално, към всички вас, моите сънародници. И ако съм грешен, то е поради обич.“

ИК „Хермес“

Етикети: , , , ,