Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Марио Варгас ЛьосаИспано-перуанският писател Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По този повод изтъкнатият испаноезичен творец ще пристигне в България през май 2013 г. с подкрепата на Посолството на Испания в България.

Марио Варгас Льоса (1936) е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значимата фигура в испанската и испаноамериканската литература на XX век.

Творчеството на Марио Варгас Льоса, член на Испанската кралска академия на езика, му донася престижни отличия за литература, сред които „Сервантес“, „Принцът на Астурия“, а през 2010 г. му е присъдена Нобеловата награда за литература.

Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на почти всички езици. Първото му произведение „Градът и кучетата“, публикувано през 1963 г., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех. Обширното му литературно творчество обхваща и книги с есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

Присъждането на титлата Доктор хонорис кауза на испано-перуанския писател и пребиваването му в България съвпадат с публикуването от издателство „Колибри“ на романа „Панталеон и посетителките“ – остра сатира срещу бюрокрацията и военщината. Предстои издаването на последната творба на Варгас Льоса – „Мечтата на келта“, както и на „Литума в Андите“ и на есеистичната му книга „Цивилизация на зрелището“. Заедно с тези неиздавани до момента произведения читателите ще могат да се запознаят и с други романи на Варгас Льоса, преведени на български език, сред които „Леля Хулия и писачът“, „Лудориите на лошото момиче“, Празникът на козела“, „Кой уби Паломино Молеро?“.

Посолство на Испания в България

Етикети: , , , ,