Кандидат за картина на месеца на copyrights.bg – Мая Стойкова

Скъпи читатели, представяме на вашето внимание следващата творба, изпратена на редакционния ни имейл, за да участва в конкурса на сайта за авторско право copyrights.bg. Нейн автор е Мая Стефанова Стойкова от Казанлък. От малка се занимава с изкуство – изобразително, дизайн, фотография, дори и творческо писане. В момента е студентка в НХА със специалност „Живопис“.

За предложението си казва, че е част от „поредица от картини, в които исках да открия по личната гледна точка, перспектива и личното изживяване на моменти и случки.“

Прекрасното предложение:

авторско право

Проведохме блиц интервю с Мая и ето какво сподели тя:

  1. Какво е първото нещо, което ти идва наум като чуеш авторско право?

Първото нещо, което ми идва на ум, когато чуя авторско право е образ на нещо уникално. Което по някакъв начин е застрашено от притежанието на своя „собственик“, но именно подчертаването и слагането на името на така наречения „създател“ би трябвало да предпазва творението от много други последвали го „почитатели“, „разпространители“, „последователи“, които в някои случай са си припознали творбата по един или друг начин. Тоест за мен авторското право е невидимия щит, най-силната връзка между твореца и творбата му, и би трябвало да е най-здравата защита на една творба.

  1. Освен в сферата на музиката, къде според теб има нужда от закрила на авторското право?

Освен в сферата на музиката, за мен авторско право има в сферата на всякакъв вид изкуство. Естествено изграждането на един такъв „щит“ като авторското право е изключително трудно поставим, тъй като изкуството е всеобщо и то е създадено от хората за хората, а то не би могло да съществува иначе. А точно това прави трудността да се съхрани тази връзка между артиста и произведението му, да се постави и изгради видимо авторско право.

  1. Мислиш ли, че творците в България получават адекватно възнаграждение за авторските си права?

Смятам, че няма достатъчно видимост, за да може по голямата част от обществото на творците, особено не професионалистите, да стъпи и някак да отговори на вече видими стандарти. Може би точно от тази „неграмотност“ човекът/бъдещия собственик/ не би могъл реално да предвиди, колко би трябвало да се възнагради едно авторско право, тъй като и самия автор някак наслуки оценява своето авторско право. Така че, дали възнаграждението за авторско право е адекватно, не мога да кажа. Естествено човек желае добра обратна връзка относно своите идеи и постижения.

В конкурса „Картина на месеца“ могат да участват художници и фотографи от различни възрасти без изискване да бъдат професионалисти. Единственото ни изискване е да ни изпратите оригинално произведение с добра резолюция. Темата е без ограничения, ще се радваме да видим вашите идеи.

Изпращайте ни снимки на вашите творби на адрес editor@nullipbulgaria.com, заедно с трите си имена, email, телефон за контакт, снимка и кратка информация за автора.

Комисия-жури оценява работите. Най-интересните предложения публикуваме на страниците на сайта за авторско право – copyrights.bg. В края на месец август ще представим на вашето внимание всички изпратени кандидатури и вие, нашите читатели, ще изберете „Картина/снимка на лято 2015“. За награда на публиката ще се борят всички кандидати, независимо дали са били обявени от нашата комисия-жури за победител за месеца.

Всяка картина, която бъде обявена за месечен победител в конкурса на сайта за авторско право copyrights.bg, става и снимка на корицата в нашия фейсбук профил.

Етикети: , , , , , ,