България и САЩ заедно ще опазват културното наследство

От съвсем скоро е факт учредяването на двустранна българо-американска комисия  за опазване на културното наследство, която има за цел да работи за осъзнаване на важността на културното наследство и изключителната му важност за туризма в България.

От посолството на САЩ обявиха и че Комисията ще подкрепи кандидатурата на България да бъде една от страните, представени по време на фестивала „Фолклайф“ на Смитсоновия институт през 2019 г. Повече от 40 години ежегодната двуседмична проява в края на месец юни и началото на юли събира музиканти, художници, артисти, занаятчии, работници, кулинари, автори и други в парка „Национален мол“ във Вашингтон, за да покажат умения, знания и естетически принципи, които въплъщават творческата сила на общностите традиции. Припомняме, че в същия парк се намира и Мемориал на Мартин Лутър Кинг, чиито автор е българина Борис Драмов.

В Комисията за опазване на културното наследство, създадена към Комисия „Фулбрайт“, членуват експерти от академичната общност, държавната администрация и неправителствения сектор. Тя ще разглежда предложения за проекти за опазване на културното наследство, като ще представлява и двете правителства. Вече са известни част от българските експерти, избрани да участват в новата комисия за опазване на културното наследство. Това са доц. д-р Светла Димитрова, директор на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей – Пазарджик, архитект Ленко Григоров, Национален институт за недвижимо културно наследство и др.

us embassyВ свое интервю за БНР, съветникът по обществените въпроси в американското посолство Елизабет Фицсимънс заяви: „Имаме история от 20 години на образователен обмен между двете страни и смятаме, че комисията за опазване на културното наследство трябва да бъде част от по-голямата комисия „Фулбрайт“. Тази комисия има потенциал не само да представи българската култура в по-широк аспект в САЩ, но има и възможността да донесе големи икономически ползи за България„.

Етикети: , ,