Победа на музикални лейбъли над Grooveshark

музикални лейбълиПрез последните няколко години услугата за споделяне на музика Grooveshark почти непрестанно е принудена да води съдебни дела, свързани с нарушаване на авторски права. По последното от тях, американски районен съдия е постановил, че лично и преднамерено, служители на Grooveshark са нарушили авторски права и са се облагодетелствали от това. Някои от съдебните спорове Grooveshark са преодолели благодарение на споразумения с издатели, но не един и два музикални лейбъла все още имат намерението да принудят услугата за споделяне на музика да прекрати съществуването си.

Grooveshark търсят спасение в разпоредбите на Закона за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA). Уведомленията по DMCA съдържат твърдения за нарушаване на авторски права, подадени от техните притежатели в съответствие с изискванията за известяване и премахване на материала по реда на закона. Правило на Google е да реагира на подобни твърдения. Имено такъв подход предприемат и Grooveshark относно исканията за сваляне на съдържание. В своето становище обаче, съдия  Thomas Griesa отхвърля  изцяло тази възможност и посочва като виновни служителите на компанията. Заедно те са качили около 5,977 песни без необходимите права да го извършат.

Тази своеобразна музикална библиотека вече съдържа над един милион заглавия и до момента е имала около 20 милиона потребители. Макар и компанията да е успяла да постигне споразумения с някои издатели и лейбъли да разпространява тяхната музика легално, няколко големи звукозаписни компании са решени да водят дела срещу Grooveshark докато компанията съществува.

Съдия Griesa посочва и едно особено утежняващо вината обстоятелство, а именно че Grooveshark са изтрили информация от съществено значение за делото, включително документи, съдържащи списък с качените файлове. Само няколко дни след постановяване на съдебното решение, от  Grooveshark са обявили, че ще подадат обжалване. В свое изявление, представител на компанията казва още, че Grooveshark ще продължат дейността си по честен и етичен начин, стремейки се да използват първи по рода си технологии.

Надежда Драгомирова

По материали на theverge.com

Етикети: , , , , , ,