Спор за авторските права върху Шерлок Холмс

авторскоправна закрилаПрез юни тази година, 7ми Окръжен апелативен съд в САЩ е постановил, че Шерлок Холмс вече не се ползва от авторскоправна закрила или е „обществено достояние“ (англ. public domain), позволявайки по този начин на автора Лесли Клинджър да осъществи плановете си за публикуване на колекция от нови разкази без разрешението и без да изплаща някакво възнаграждение на Conan Doyle estate, организацията, притежавана от наследници на Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл, която администрира права върху творби на известния писател.

Според Estate все още има сериозни нерешени въпроси, които да се решат след евентуално изслушване от Върховния съд. До съдебния спор се стига по инициатива на Лесли Клинджър, който подава молба за установяване, че не нарушава авторски права, тъй като героят вече е обществено достояние (с изтекли авторски права). От Estate опитват да защитят позицията си с аргумента,че въпреки че всички освен една от книгите за Шерлок Холмс са били публикувани преди 1923г (което според законодателството ги прави обществено достояние), фактът, че една книга е излязла от печат след 1923г., добавяйки нови черти към характера на героя, означава, че в своята цялост образите на Холмс и на Уотсън все още са защитени с авторски права. Съдът изцяло отхвърля този аргумент и посочва, че общественото достояние не подлежи на различно тълкуване в зависимост от ситуацията.

Conan Doyle се надяват да отнесат случая до Върховния съд на САЩ като
аргументацията им е построена върху две основни линии:

1. Основателно ли е било издадено постановление по случая преди Клинджър да завърши книгата си. Според Estate не би могло да се установи дали с дадено произведение се нарушават права, ако то все още не е факт. Един от адвокатите на организацията казва: “Estate не казват, че г-н Клинджър не може да публикува колекцията. Дори не казват, че трябва да заплати лицензионно възнаграждение.“
Те твърдят обаче, че съдилищата рутинно изискват от ищци за декларации за „ненарушение“ да представят произведението си, за да може съдът да го прегледа и определи дали някой от елементите му нарушава интелектуалната собственост на ответника. Това е едновременно справедливо и разумно.” Съдът лесно преодолява този аргумент, тъй като (1) Estate вече са били в преговори по лиценза, а това дава предпоставки на Клинджър да пристъпи към издаване на книгата и (2) съдът ясно е заявил, че само ранните творби представляват обществено достояние – и ако евентуалната бъдеща книга на Клинджър нарушава някой елемнт на последната (все още защитена с авторски права) книга за Шерлок Холмс, то следва Estate да заведат дело конкретно по този случай.
2. Големият въпрос: може или един „динамично развиващ се образ“ да удължи срока на закрила. Тук, Conan Doyle estate твърдят, че съществува разделение между различните съдебни инстанции. Има се предвид постановление на 8ми Окръжен съд на САЩ от 2011г във връзка с Вълшебникът от ОЗ (и компания, която прави тениски, носещи изображения от плакати, които са обществено достояние). Несъмнено, това е ужасно решение, което всъщност позволява известна промяна на понятието „обществено достояние“. Редица анализатори в САЩ се надяват, че ако Върховният съд въобще се съгласи да разгледа случая, то ще бъде само за да анулира решението на 8ми Окръжен съд и да го приведе в съответствие със становището на 7ми Окръжен съд, че нещо което веднъж е покрило критериите за обществено достояние, си остава такова.

Надежда Драгомирова

По материали на techdirt.com

Етикети: , , , , , , ,