Хиляди видеа на Twitch без звук заради закрила на авторски права

закрила на авторски праваУебсайтът за лайв стрийминг на игри Twitch е започнал да заглушава звука на всяко видео, за което се установи, че включва неправомерно използвана фонова музика.

Основната цел на Twitch е да бъде водеща платформа за игри в реално време, но същевременно разполага с немалък архив от вече излъчени предавания и клипове. Техният звук ще бъде заглушаван, ако съдържат музика, притежавана или управлявана от клиенти на Audible Magic, услуга за съгласуване и разпознаване на музика, използвана от Vimeo, Facebook и др.

Ефектът от нововъзприетата практика на Twitch е особено значим, имайки предвид огромния обем от съдържание video on demand (VOD, видео при поискване). Twitch има над 50 милиона активни потребители на месец и над 1,1 милиона членове, които излъчват видео всеки месец. Те обикновено слушат музика докато ползват услугата, уебсайтовете за онлайн излъчване на спортни предавания често пускат музика между мачовете. От Twitch заявяват, че дори музикалното оформление на самите игри ще бъде заглушено, ако бъде посочено от системата на Audible Magic. Обхванати са не само игри като сериите Grand Theft Auto, но и музика, написана специално за тези игри.

Докато новата практика все още се въвежда, продължават да текат слухове за сделка между Twitch и Google. За първи път през май тази година Variety, позовавайки се на неназован източник, съобщиха, че Google е направила оферта за плащане изцяло в кеш и че сделката ще бъде анонсирана скоро. Нито една от компаниите все още не е дала своето официално потвърждение, но работещи в сферата смятат, че Twitch оптимизира дейността си именно, за да бъде по-атрактивна при евентуално закупуване. Привеждането в ред на всички отворени въпроси, свързани с авторски права, изглежда е най-логичната следваща стъпка – Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка би имала малка полза от това да води дела срещу Twitch, но да съди Twitch, вече като платформа, притежавана от Google, би могло да бъде далеч по-изгодно.

Ако сделката наистина се осъществи, за Twitch ще има и друго последствие. В момента уебсайтът за лайв стрийминг на игри използва услугата Audible Magic за правилното прилагане на авторски права; ако Google купят компанията, най-вероятно Twitch ще трябва да премине към Content ID system на YouTube.

Надежда Драгомирова

Източник: Arstechnica

Етикети: , , , , , , ,