Четирите града финалисти за Европейска столица на културата 2019 внесоха кандидатурите си за втория етап на конкурса

Европейска столица на културата 201921 юли бе крайният срок за подаване на допълнените кандидатури от българските градове кандидати за втория етап от конкурса Европейска столица на културата 2019.

До втория етап, достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези 4 града вложиха много усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

От съществено значение е те да запазят и развият постигнатото дотук, независимо от това кой град ще бъде избран за Европейска столица на културата 2019.

На 4-5 септември 2014 г. международно жури ще избере най-добрата кандидатура, а на редовното заседание на Съвета на ЕС(Европейски съюз) през май 2015 г. министрите на културата ще вземат окончателното решение за определяне на български град, който да носи титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 г.

Преди това, делегати, излъчени от международното жури ще посетят всеки град-кандидат, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.

На 29 август делегатите ще посетят София, след това на 30 август Пловдив, на 1 септември Варна, а на 2 септември Велико Търново. В рамките на един ден, градовете кандидати трябва да представят предимствата и достойнствата на техните проекти пред делегатите от журито.

Инициативата „Европейска столица на културата” е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи.

Решение за нейното осъществяване е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

Източник: Министерство на културата на Република България

Етикети: , ,