Marks & Spencer обвинени за нарушени авторски права

нарушени авторски праваВеликобританска дизайнерка се е изправила пред битка с разпространената по цял свят верига Мarks & Spencer, обвинявайки магазините,че без разрешение са копирали нейн дизайн в своята гама от рамкирани стенни препечатки.

Луис Верити (Louise Verity), която управлява независимата арт компания Bookishly, казва, че M&S продават дизайни, почти идентични на нейните. Въпросните дизайни, в които присъстват послания в едър шрифт, отпечатани над стари страници от речници, се продават от Верити от 2009г насам. Според дизайнерката, M&S, които продават продуктите както онлайн, така и в магазините, използват подобен шрифт и поставят слоганите на същата позиция.

След като през ноември миналата година вижда продуктите на M&S, Верити се обърнала за съвет към адвокат, който в писмо до компанията изложил становището си, че е налице нарушение на авторски права. В отговор, юридическите представители на M&Sказват, че не считат, че търговецът е нарушил авторски права на дизайнерката.

Пред WIPRВерити казва: “M&S продължават да твърдят, че аз не притежавам и не мога да претендирам за права върху идеята и че стилът е установена дизайнерска практика, но аз никога не съм твърдяла, че концепцията е моя идея.“

“За мен проблемът се състои в това, че става въпрос за силно отличителен стил,използвам един и същ шрифт за всичко, което правя. За продукта на M&S се използва същия шрифт и оформлението изглежда сякаш е едно от моите.”

Според Фил Шеръл (Phil Sherrell), партньор в Bird & Bird LLP в Лондон, споровете, засягащи предполагаемо копиране на обект на изкуството, са трудни за разрешаване от съдилищата.

“Г-жа Верити ще се чувства така, все едно ‘Голиат’ е откраднал нейната идея, докато M&S без съмнение ще възразят, че наслагване на нов текст върху съществуващи печатни страници е само концепция, която е прекалено широка, за да подлежи на закрила.”

“На практика, въпросът за достъпа ще се окаже много важен – ако може да се докаже, че M&S първо са видели творбите на г-жа Веритии след това са излезли със своя версия,тогава е възможно да се спечели благосклонността на съдията.” Верити посочва, че има около 40 обекта със стоки на склади презентира произведенията си по различни търговски изложения из страната, така че е напълно възможно M&S да са виждали нейни продукти.

Говорител на M&S е казал пред WIPR, че компанията приема исковете за нарушени авторски права “особено” сериозно. “Проучихме въпроса много внимателно и установихме, че техниката на полагане над печатна страница е общоприета дизайнерска практика. Вече се свързахме директно с Bookishly и ще се радваме да продължим комуникацията си с тях, ако имат допълнителни въпроси.”

Източник: www.worldipreview.com

 

Етикети: , , , , ,