Изложба на комикс художника Марк Слеен

Марк СлеенНа 1-ви юли от 17 часа ЕДНО представя първия проект от програмата „Културни посолства в Капана“, която се реализира в рамките на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“, с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019. Изложбата „Приключенията на Неро и компания“ на популярния белгийски комикс художник Марк Слеен ще бъде открита от посланика на Белгия в България г-жа Аник Ван Калстер.

Снимка: WikipediaМарк Слеен е един от пионерите на белгийския комикс, изиграли важна роля в развитието на това изкуство в Европа. Собственоръчно направените от него над 200 комикса на „Приключенията на Неро и компания“ му осигуряват и място в книгата на Гинес.

Изложбата може да се види до 31 юли в пространството на ЕДНО, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана.

„Културни посолства в Капана” е пилотен проект, който инициира за първи път съществуването на представителства на чуждестранни културни институти в Пловдив. Фондация ЕДНО предоставя галерийното си пространство за три месеца – юли, август и ноември, за културни прояви на част от дейните посолства и институти от столицата. На поканата се отзоваха Посолство на Кралство Белгия, които ще представят изложба на белгийския комикс артист Марк Слеен, Полски институт, които ще участват с изложба на театрални плакати и прожекция на съвременни полски пиеси и филми, и Чешки център – ще покажат изложба съвременен чешки дизайн, а заедно с културната организация Позор ще направят няколко прожекции от популярния документален фестивал Biting Docs. Проектът представя три напълно нови за пловдивската публика културни фокуса, предлага нови канали за осъществяване на диалог с тези държави, промотира представянето на съвременни проекти от културния им календар извън столицата и поставя въпроса за трайно установяване на техни представителства в Капана, като част от идеята за международното измерение на Капана – квартал на творчески индустрии.

Източник: Фондация ЕДНО

Етикети: , , ,