„Българския Лувър“ с първа представителна експозиция

Българския ЛувърНовата Национална галерия „Квадрат 500“, известна още като Българския Лувър, отвори врати на 25 май 2015 г. Директорът на Националния музеен комплекс Слава Иванова и акад. Светлин Русев приветстваха журналистите като нейни първи гости. Двамата бяха гидове на тяхната обиколка в залите.

Новата културна институция стартира с отворени врати до 28 май за ученици и студенти с идеята до мащабната експозиция да се докосне най-напред именно младата публика. На 28 май ще има и церемония по официалното откриване на Националната галерия с участието на министър Вежди Рашидов и други официални гости. След 14:00 часа до края на работното време в същия ден, галерията ще е с безплатен вход за всички посетители, които биха искали да я разгледат.

Работното време на „Квадрат 500“ ще е от 10:00 до 18:00 часа с почивен ден в понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв.

„Показани са произведения, които са мярка за времето си. Принципът при организацията на пространството е различен, като целта е остойностяване на българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции, става въпрос за една стилова, смислово и времева съизмеримост“, каза акад. Светлин Русев, който е автор на концепцията за експозицията.

„Това е един нестандартен музей – изграден е на основата на колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство“, отбеляза още акад. Русев.

„Въпреки трудностите, осъществяването на проекта е от огромно значение. Новата галерия и нейната представителна експозиция ни дават възможност да преоткрием собственото си изкуство чрез чуждестранното“, посочи и.д. директорът на Националния музеен комплекс Слава Иванова.

Представителите на медиите имаха днес възможността да разгледат и оценят близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата Национална галерия „Квадрат 500“.

Източник: Министерство на културата

Етикети: , , , , ,