Авторски права при използването на снимки

авторското правоАко направите снимка, вие я притежавате и имате есклузивни права за нея, ваше е авторското право (освен ако не сте били наети от някого да заснемете този кадър). Това означава, че никой няма правото да възпроизвежда вашата снимка, да я споделя с други или да я показва публично без вашето разрешение.

За да е налице авторското право, не е задължително даденото произведение да бъде маркирано със специалния знак ©.

Ако притежавате авторските права върху снимката, можете да предоставите лиценз на други хора, по силата на който, те могат да я използват, докато вие държите правата за собственост. Можете да лицензирате използването на снимката на множество хора/компании.

Друга възможност е да продадете правата върху снимката, но тогава вече няма да я притежавате. Ако изберете този вариант, вече няма да имате право да използвате снимката или да продавате лиценза на други лица, които да я възпроизвеждат или използват по друг начин.

В повечето случаи, брандовете използват различни снимки за търговски цели, например реклама и следователно ще желаят да притежават изключителни права върху съдържанието.

Много е вероятно, ако използвате снимка, която без разрешение сте взели от интернет, това да представлява нарушаване на нечии авторски права. Голямата част от изображенията, които са достъпни онлайн, се ползват от закрилата на авторското право. За да сте сигурни, че спазвате закона, като източник за снимки използвайте уебсайтове, които публикуват фотоси под свободен лиценз.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , ,