BMG и Round Hill Music съдят Cox заради системно нарушаване на авторски права

нарушаване на авторски праваСпоред жалба подадена в американски съд, Cox игнорират уведомленията за нарушаване на авторски права, които получава. Само за един от потребителите от Cox са били уведомени за 54,489 нарушения, но компанията му е разрешила да остане в Cox мрежата без каквито и да е санкции.

Когато потребителите на ISP (Internet service provider) нарушават авторски права като свалят и споделят материали, за които нямат разрешение и бъдат засечени, обикновено получават предупреждение, че техния IP адрес е регистриран като нарушител и при последващо неправомерно действие лицето ще бъде съдено и ISP профила му ще бъде прекратен.

Дело срещу Cox е заведено от BMG Rights Management и Round Hill Music, които твърдят, че ответникът не прави достатъчно, когато му бъде официално съобщено, че негови потребители нарушават авторски права в мрежата.

В оповестената жалба се казва: „Ответниците […] са били уведомени от Ищците, чрез техен представител, за десетки хиляди повтарящи се очевидни нарушения на творби със защитени авторски права на Ищците, извършвани от лица с профили в Cox. Въпреки тези уведомления и информираността за тези повтарящи се нарушения, Cox продължават да позволяват на своите потребители нарушители да използват мрежата на Cox и да продължават да нарушават права на Ищците без последствия„.

Според BMG Rights Management и Round Hill Music, въпреки декларираната политика за противното, реалната политика на Cox е да отказва да спира, прекратява или наказва по какъвто и да е друг начин акаунти, които многократно извършват нарушение на авторски права.

Ищците използват компанията Rightscorp като техен агент, който да проследява неправомерното разпространяване на файлове. Rightscorp използва софтуерен инструмент, за да идентифицира лицата, които споделят произведения със защитени авторски права през BitTorrent. В случай на установяване на нарушение, на Cox се изпраща съобщение, съдържащо подробни данни относно конкретните споделяни файлове, както и кой го прави – IP адрес, както и дата и час на споделянето. След това, Cox би трябвало просто да разберат кой стои зад този адрес и да се свържат директно с него, уведомявайки го за извършеното нарушение. Разпоредбите на Закона за авторските права в цифровото хилядолетие гласят, че доставчиците на интернет услуги трябва да възприемат и разумно да изпълняват политика на прекратяване при съответни обстоятелства на акаунтите на потребители, които са неколкократни нарушители.

Rightscorp продължават да следят Cox, за да разберат дали същите лица все още участват в споделянето на материали със защитени авторски права. Според жалбата, Cox са били информирани за много повтарящи се нарушения, свързани с общо около 200,000 акаунта.

До момента Cox отказват коментар по случая. BMG и Round Hill търсят парично обезщетение, което да компенсира нарушените авторски права, както и очакват съдебно решение, което да задължи Cox да изпращат своевременно тези уведомления за нарушение на своите потребители.

Надежда Драгомирова

По материали от чуждестранни медии

Етикети: , , , , , , ,