Класически балет и детски анимационни филмчета

балет

Балет на лед http://www.balletonice.spb.ru/

Велико Търново не успя да стане европейска столица на културата, но въпреки това в сряда, 26 ноември, жителите на града имаха уникалната възможност да се насладят на спектакъл от най-висока класа. Майсторите от BALLET ON ICE от Санкт Петербург потопиха почти пълната зала в изящна коледна приказка и държаха приковани към себе си възхитените погледи на многобройната публика. Истинско удоволствие е да се наблюдава спектакъл, изнесен от трупа, която е дошла в оргиналния си състав, а не с „резервите“, само защото играе в малък град в България, а не в Париж например, спектакъл, в който всичко е изпипано до най-малката подробност, от невижданата досега у нас ледена сцена за танци до паетите на ръба на ръкава на всяка от балерините. Всъщност балерини и балетисти ли трябва да ги наричаме или фигуристи? А има ли значение? Те са артисти в най-пълния смисъл на думата, в залата имаше и балет, и фигурно пързаляне, и театър.

Всичко това добре, но какво общо имат тук детските анимационни филмчета ще попитате? Ето какво – едно шест годишно момиченце знаеше на изуст и си тананикаше не малка част от музиката на Чайковски. Освен това, момиченцето ми разказваше „в реално време“ какво се случва на сцената, знаеше, че балерините с белите рокли са снежните феи, позна розовото езеро и феите на розите, посочи принца, който станал такъв благодарение на целувката на принцесата и още куп, куп подробности.

Сигурна съм, че нямате ни най-малка представа от къде знае тя всичко това. Не е от майка си, не е и от танците, на които ходи три пъти в седмицата. От къде тогава? Ами от… Барби! Да, същата тази Барби, която е повод за коментари заради перфектните си, чак нереални пропорции и заради идеалните черти на лицето. Барби обаче не е само това. С нея вече има десетки анимационни филмчета и едно от тях е „Барби в Лешникотрошачката“. Саундрак на филма е музиката на Чайковски, а героите явно са достатъчно близки до оригиналното произведение, щом малката успя да ги разпознае на леда. Същото ще се случи, ако отидем да гледаме „Лебедово езеро“, защото и такова филмче има с Барби. Така че нещо, което за някои е префърцунено и изкуствено, за други може да се окаже, че възпитава добрия вкус. Понякога всичко зависи от гледната точка.

Надежда Драгомирова

Етикети: , , , , , ,