Носят ли отговорност операторите на безплатни WI-FI мрежи за нарушаване на авторски права?

Wi-Fi мрежиСъд в Мюнхен е поискал от Съда на ЕС да предостави становище и насоки как да се тълкуват разпоредбите, в Директивата на ЕС за електронна търговия, които се отнасят до отговорността на трети страни за незаконна дейност, осъществявана посредством електронните комуникационни мрежи и по-специално .

Директивата на ЕС за електронна търговия освобождава доставчиците на услуги от отговорност за материали, които нито са създали, нито следят, а просто съхраняват или предават на своите потребители.

Според Директивата, доставчиците на услуги обикновено не носят отговорност за действията на потребителите. Те не отговарят за нарушения, извършено посредством предлаганите от тях услуги, ако нямат „реално познание“ за или осъзнаване на престъпната дейност. В случаи, когато са осведомени, доставчиците следва да „действат експедитивно за отстраняването или блокирането на достъпа до информацията“.

Търговецът, чиято дейност е повода, по който Мюнхенския съд отправя питане към Съда на ЕС, разполага с безплатна безжична LAN (WLAN) мрежа в магазина си. Мрежата не е защитена с парола.

Звукозаписен лейбъл уведомява търговеца, че неговата мрежа е била използвана за противозаконно споделяне на файлове, което води до нарушаване на авторски права. Собственикът на магазина отрича да е извършил посоченото нарушение, според него той използва WLAN мрежата, за да рекламира магазина си и понякога да изразява политическите си възгледи.

Съдът в Мюнхен моли Съда на ЕС да определи дали аргумента ‘просто пренос’ се отнася и за търговските доставчици на свободни и отворени Wi-Fi мрежи, и ако това е така, дали Директивата на ЕС за електронна търговия не позволява срещу тези доставчици да се постановяват съдебни възбрани.

В Германия, физически лица, които притежават Wi-Fi мрежа, са длъжни да предвидят разумни мерки за сигурност като например защита с парола, ако искат да не подлежат на отговорност, когато трети лица използват мрежата им докато нарушават авторски права.

Становището на Съда на ЕС се очаква с интерес в Германия, тъй като наскоро немското правителство е изразило желание да осигури безплатен достъп до Wi-Fi във всички големи градове на страната. Препятствие пред осъществяване на това си намерение, властите виждат в правната несигурност на въпроса с отговорността на доставчиците и степента, в която се прилага правилото за преноса на информация.

Надежда Драгомирова

Редактор в ipbulgaria.bg

Източник: out-law.com

Етикети: , , , ,