100 години от рождението на Борис Христов

опера100 години от рождението на Борис Христов ще отбележи Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ с мащабен концерт днес от 19:00 ч.

В концерта под диригентството на Атанас Варадинов – тенорът Бойко Цветанов участват басите Александър Носиков и Стоян Бончев, сопраното Ива Йонова и баритонът Венцислав Анастасов, както и солистите, оркестър и хор на МДТ „К. Кисимов“. В програмата са включени арии и ансамбли на Верди, Пучини, Чайковски и Рахманинов.

Бойко Цветанов е сред най-добрите тенори в света и е ученик на самия Борис Христов. От 23 години е солист на операта в Цюрих, Швейцария, учредители и съпредседател на фондацията, която носи името на великия бас. В творческата си биография е записал повече от 60 централни тенорови роли и солови партии. Пял е с най-големите оперни певци в света – Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти, Никола Гюзелев и Николай Гяуров.

Ива Йонова е родена във Велико Търново, но от години живее и работи във Виена. Носител е на наградата “Най-добър млад артист за 2006″ през юбилейната 175-та година от създаването на Щатсопера Майнинген. През 2009-та е удостоена със званието “Почетен член на Щатсопера Майнинген”. Година по-късно е поканена лично от известния оперен певец Зигфрид Йерусалем за ролята на Електра в “Идоменео” на Моцарт в Германия и за Лиза в “Страната на усмивките”на Лехар.

Венцислав Анастасов разгръща певческата си кариера на сцени като Палау де лас Артс във Валенсиа, Гран Театро де Лисео в Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др. През 2007-8 г. пее под диригентската палка на Лорин Маазел, Зубин Мет.

Юбилеят на „Царя на басите“, както Борис Христов е наричан от своите колеги, се отбелязва в ООН и в много страни по света, които посвещават концерти и чествания на прочутия оперен певец. Във Велико Търново концертът се организира в партньорство с музей „Борис Христов“ – София. Неговият директор д-р Елена Драгостинова ще направи кратка презентация за живота и творчеството на известния бас преди началото на концерта.

Във фоайето театъра ще бъде открита и изложба с фотографии от сценичните изяви на Борис Христов. Билети за концерта се продават на касите на МДТ „К. Кисимов“.

Етикети: , , , , , ,