Фестивал за изкуство в публично пространство «Западен парк»

Асоциация Информбюро и Столична община организират трето издание на Фестивала за изкуство в публично пространство «Западен парк», което ще се проведе от 19 до 21 септември 2014 г. в Западен парк.

изкуствата

Фестивалът цели да срещне живущите в периферни райони на София с богата програма от културни събития, които да променят облика на тези градски ареали и да спомогнат за облагородяването на градската среда. Програмната схема залага на синтез на изкуствата, поднесени на аудиторията на достъпен език и по интерактивен начин, което да промени позицията им от пасивни наблюдатели в активни участници. Водеща цел на събитието е да провокира творческо мислене и изразяване чрез средствата на изкуствата сред широката аудитория, която обикновено не участва в културния живот на града.

Проектът предлага форма за организиране на съвременен градски фестивал в периферните зони с богата програма от събития, които да променят облика на градската среда и да опосредстват комуникацията с публиката. Хората се срещат отблизо с различните форми на съвременното изкуство и богатия ресурс, който то може да предложи, в процеса на промяна на утвърдени нагласи и отношения.
Фокусът в програмата ще бъде върху проекти, които предлагат различни интерпретации на изкуство на открито, в паркова среда.

Основнита локации на фестивала са в централна част на Западен парк (откъм бул. Сливница), както и локации в околните квартали, междублокови пространства и т.н.
Програмната схема на третото издание на фестивала включва*:
Изложби – кураторски проекти, самостоятелни изяви, вкл. необичайни решения, адаптирани към представяне в публично пространство в пълния спектър на медии и видове в съвременното изкуство;
Инсталации – ленд арт, кинетик арт, аудиовизуални, светлинни и звукови инсталации, архитектура;
Концерти –изпълнения на живо и диджейски сетове;
Пърформанси – акции, танц, игра, самостоятелни и групови проекти;
Прожекции – селекция от фестивали, документални филми, видео творби на български и международни артисти;
Уъркшопи – тематични работилници, детски занимални, кръжоци, еднодневни акции от всички сфери на съвременната култура.

* Примерите са изброени за ориентация на кандидата в критериите за подбор на програмата, но не са задължителни и не изчерпват всички възможности в съответния модул.

Източник: Асоциация за развитие на София

Етикети: , , , , , , , , ,