Танцов спектакъл, част от мащабния европейски артистичен проект „Реките на Европа“

танцов спектакълСофия първа ще види танцовия спектакъл, част от мащабния европейски артистичен проект „Реките на Европа“.
На 26 юли софийската публика ще има възможност да види предпремиерата на съвременния танцов спектакъл, който е част от проекта „Реките на Европа“ – една от най-мащабните форми на сътрудничество между артистични организации на Стария континент през тази година.
Проектът си е поставил за цел да направи подробно изследване върху ролята на реките в Европа не само като географски обекти, които бележат граници между национални държави, но и като обединяващи природни и културни звена, които сближават европейците.
Derida Dance Center е проектният партньор, отговорен за съвременния танцов пърформанс, част от цялостния спектакъл, който ще бъде представен на кораб и на суша 51 пъти в 30 европейски града през месеците август, септември и октомври 2014 година. В края на месец юни в Derida Dance Center започна продукционната дейност на спектакъла със съвременни танцьори от Полша, Германия, Италия и България. Те бяха селектирани от артистичния директор на Derida Dance и хореограф на спектакъла Живко Желязков след поредица от работни ателиета, проведени във Варшава, Будапеща, Кьолн и Нови Сад в края на 2013 година.
На 14 юли в София пристигна и хореографът Анна Гуляш, която ще асистира на Живко Желязков в подготовката на танцовия пърформанс. Тя е дипломиран хореограф от Унгарската танцова академия. Работила е с няколко големи танцови организации, а в момента е част от екипа на най-старата театрална компания в Унгария – Националния театър на Мишколц. В проекта „Реките на Европа“ тя отговаря за качественото представяне на спектакъла по време на целия тур по река Дунав.
Скоро в София пристига и музикалният екип на проекта, за да се включи в общия репетиционен процес. След предпремиерата на 26 юли в Derida Dance Center, спектакълът ще стартира официалния си тур с първо представяне на 16 август в Регенсбург, Германия.
Проектът е финансиран по Програма „Култура“ 2007-2013 на Европейската комисия, както и с помощта на Столична програма „Култура“ и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

Асоциация за развитие на София

Етикети: , , , , , ,